U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B U I T E N L A N D
24/7 Media Europe ad
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Let Elian Go Home

Cubanet

Immigration and Naturalization Service

Liberty for Elian


Circus rond huis Elián steeds verhitter


In afwachting van de komst van biologische vader van Elián González naar de Verenigde Staten, raken in Miami de gemoedeneren steeds verder verhit.

Door onze correspondent MARJON VAN ROYEN

MIAMI, 5 APRIL. "Ik zet mijn politie niet in om de federale autoriteiten te helpen een jongetje terug te sturen naar een communistisch regime", herhaalde de burgemeester van Miami gisterenochtend nog maar eens. Intussen werd echter steeds duidelijker dat de Cubaanse gemeenschap in Miami zijn strijd om de kleine Elián Gonzalez aan het verliezen is. De federale overheid houdt vast aan haar besluit het Cubaanse jongetje terug te geven aan zijn biologische vader. Een overheidsbesluit waar tweederde van de Amerikanen achterstaat, zo blijkt uit de laatste opiniepeilingen. Elk moment kan zijn vader nu vanuit Cuba in de Verenigde Staten arriveren om zijn zoon op te halen.

"Wij hebben Miami de laatste veertig jaar opgebouwd. Maar we kunnen het in één dag afbreken", dreigt een oude Cubaan. "Castro krijgt Elián niet terug." De demonstranten klappen en scanderen: "Vrijheid voor Elián. Vrijheid. Vrijheid."

Voor het huisje in Little Havana waar Elián bij zijn oudoom woont, is het circus verhitter dan ooit. De dikke persbatterij voor het huis filmt en fotografeert. En terwijl binnen de kleine Elián wacht op de nieuwste wending die zijn leven zal nemen, cirkelen in de lucht de televisiehelikopters. Op de stoep maken sterverslaggevers zich achter hun mobiele make-uptafels op voor hun nieuwste stand-ups.

Dan, om twee uur 's middags, breken de Cubaanse demonstranten door de barricades heen en bestormen het huis. Schreeuwend, huilend, uitzinnig zijn ze. De politie laat hen begaan. Met hun vlaggen en spandoeken sluiten de demonstranten het kleine witte huisje in en vormen een 'menselijke barriere' tegen iedereen die het jongetje zou willen weghalen. Ze loeien, brullen, haken hun armen in elkaar, onder de regie van een een paar getaoeëerde jongens met spiegelbrillen. "Wij willen wat het beste is voor Elián", schreeuwt een van de leiders van de rechtse anti-Castro groeperingen door een megafoon. "Wij houden van Elián." "Jaaa", roepen de anderen. "Viva Cuba libre!"

Urenlang gaat het zo door. De politie grijpt niet in. "We willen ze stoom laten afblazen", verklaart politiewoordvoerder Delrisch Moss. Maar is deze heisa niet wat veel voor een kind? "Ach", zegt Moss. "Elián is wel wat gewend. Ik heb hier de afgelopen vier maanden wel grotere massa's gezien. En u moet één ding goed beseffen: de familie daarbinnen doet fantastisch werk. Ze behoeden het kind voor alle stress."

Intussen is de nicht van Elián, die deze maanden als surrogaatmoeder optrad, wel met stress in het ziekenhuis opgenomen. Vannacht was ze nog huilend het huis uitgelopen om de pers te vertellen dat Elián in Cuba zeker 'gemarteld' zou worden. "Help ons hem hier te houden. Castro zal hem vermoorden!" Onder het middageten klapte nicht Marisleysis in elkaar, en werd op een brancard in een ambulance afgevoerd.

De deur van het huisje gaat nu open en dicht voor ongeveer elke leider van de Cubaanse gemeenschap. Ze komen aanrijden in glimmende auto's. Ze dragen sneeuwwitte overhemden, en hebben telefoontjes en lijfwachten bij zich. De ultra-radicale Jorge Mas Santo is meer dan een uur binnen, terwijl op de stoep dominee's en priesters elkaar afwisselen achter de megafoon. "Lieve Jezus, we vragen u ons te helpen in deze crisis", bidt een Indiase gebedsleider die het Cuba van Castro "goed kent". Hij is er 48 uur geweest. In die tijd heeft hij begrepen dat het de 'zwaarste tirannie' ter aarde is, en daarom bidt hij God te zorgen dat de vader van Elián naar het huisje hier komt en zich in de schoot van zijn familie bekeert. "Amen", roepen de demonstranten.

Het is de enige kaart die de familie van Elián González in Miami nog heeft: de vader van de jongen naar het huisje in Miami lokken. Hopen dat hij zich daar tot het kapitalisme bekeert, en Castro in zijn hemd zet door politiek asiel in de Verenigde Staten aan te vragen. De afgelopen dagen hebben de advocaten van de familie geprobeerd de biologische vader van Elián zwart te maken, door hem van mishandeling te beschuldigen. Maar vandaag lijkt die strategie toch weer opgegeven.

"In het belang van het kind", zeggen de advocaten nu, zal de familie in Miami niet niet verzetten tegen een hereniging met zijn vader. Maar dat moet dan wel hier in het huis van de nicht en de oudoom in Little Havana. "De situatie is kritiek, maar nog niet verloren", houden de leiders de demonstranten voor die vannacht nog steeds om het huis bivakkeerden.

"Ik probeer de mensen hier rustig te houden", zegt de jongen met de spiegelbril tegen de politie. De hele dag heeft hij de spreekkoren georkestreerd. Hij was één van de mannen die de barricaden omver wierp. "God save America", zegt hij, terwijl hij net nog een tirade afstak tegen die 'klote-yankees' die Elián voor de bijl willen gooien.


Zie ook:

Vader van Elian krijgt visum voor VS (4 april 2000)
Gore tegen Clinton in zaak-Elian (31 maart 2000)

NRC Webpagina's
5 APRIL 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)