U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Veilig internetten voor de jeugd
'Wat doe jij als je iets op internet ziet dat je slecht of eng vindt?' Het is een vraag die ook wordt gesteld wanneer kinderen wordt geleerd niet met vreemde mannen mee te gaan. Dat moet ook, zegt de Safe Internet Foundation (SIF). "Kinderen zijn zich op internet nóg minder bewust van de gevaren en onveiligheden dan in de werkelijke wereld." Want wat te denken van hawkers, volwassenen die in babbelboxen wachten tot kinderen zich aanmelden, en vervolgens contact met hen zoeken? Of sites met kinderporno, geweld of discriminerende teksten?

BBC News levert aan Yahoo! UK
De BBC verkent de commercie. De Britse publieke omroep maakte gisteren bekend zijn nieuws-website BBC News Online beschikbaar te stellen via Yahoo! UK, de Brits-Ierse poot' van het Amerikaanse portal Yahoo!, een populair startpunt voor internetgebruikers.

Digitale techniek zet auteursrechten verder onder druk
Buma/Stemra, de Nederlandse muziekrechtenorganisatie, vreest voor toenemende schending van het auteursrecht. Piraterij op internet, het illegaal kopiëren van cd's en politieke onverschilligheid maken de exploitatie van auteursrechten steeds moeilijker, zo meldt de organisatie in haar vandaag verschenen jaarverslag.

UPC houdt vast aan koop SBS
Kabelbedrijf UPC geeft de overname van mediabedrijf SBS nog niet op. Bestuursvoorzitter Mark Schneider van UPC maakte gisteren bekend opnieuw te gaan onderhandelen met de televisiezender om een oplossing voor de lage beurskoers van UPC te zoeken. Net als gisteren stond ook vanochtend de koers sterk onder druk.

Belegger moet wachten op informatie
Teleurgestelde aandeelhouders van World Online die meer informatie willen over de feitelijke gang van zaken bij de beursgang in maart, moeten maar naar de aandeelhoudersvergadering in juni komen.

Anti-reclame beloond
De daders zijn onbekend gebleven, maar hun daad heeft in kleine kring applaus geoogst. Op een bushokje in Vancouver vervingen ze dit voorjaar het portret van een ter dood veroordeelde Amerikaan, onderdeel van de Benetton-campagne Sentenced to death, voor een foto van Oliviero Toscani, met de honende opdruk: de man achter de reclame. Opeens was het Toscani die als ter dood veroordeelde op het bushokje prijkte. Lang heeft hij er niet gehangen, maar het punt was gescoord.

Journalist Brik beëindigt actie
De Tunesische journalist Taoufik Ben Brik heeft gisteren een eind gemaakt aan een hongerstaking die hij zes weken geleden begon uit protest tegen beperkende maatregelen van de autoriteiten tegen hemzelf en de gevangenzetting van zijn broer. Ben Brik, correspondent van Europese bladen waarin hij de toestand van de rechten van de mens in Tunesië aan de kaak stelt, begon zijn hongerstaking in Tunis maar zette haar twee weken geleden in Parijs voort nadat de Tunesische autoriteiten een gerechtelijke vervolging tegen hem hadden stopgezet en hem zijn paspoort hadden teruggegeven. Frankrijk heeft druk op de Tunesische regering uitgeoefend om een oplossing te vinden. Ben Brik meent dat zijn actie een beweging binnen zijn land heeft gecreëerd, en president Zine al-Abidine Ben Ali, "het staatshoofd zelf en niet zijn politiemannen, heeft gedwongen om te onderhandelen". (AFP, Reuters)

Online-veilingen samen
De internetveilinghuizen Ricardo.de uit Hamburg en de Londense QXL.com fuseren. Daardoor ontstaat het grootste online-veilinghuis van Europa, aldus de twee vandaag. De samensmelting heeft plaats via een aandelenruil. De aandeelhouders van Ricardo krijgen voor elk aandeel in hun bezit 42,6 aandelen QXL, ofwel een winst van 27 procent, gemeten aan de slotkoersen van gisteren. Aan de fusie kan een waarde van 1,1 miljard euro (2,5 miljard gulden) worden toegekend. Het nieuwe veilinghuis krijgt de naam QXL Ricardo en telt ruim 1,3 miljoen klanten.

AOL krijgt boete
Het Amerikaanse America Online heeft een boete gekregen van 3,5 miljoen dollar (8,4 miljoen gulden) wegens onnauwkeurige boekhouding. In 1995 en 1996 leverden zes van de acht kwartalen winst op, maar de grootste internetaanbieder ter wereld verzuimde om daarover wervingskosten op te nemen, aldus de SEC, de Amerikaanse toezichthouder op de beurs. Was dat wel gebeurd, dan hadden die kwartalen in verlies geresulteerd.

Winstsprong Telefonica
Het Spaanse telecomconcern Telefónica heeft zijn nettowinst in het eerste kwartaal opgevoerd met 34 procent tot 346 miljoen euro (762 miljoen gulden) bij een omzetgroei met 23 procent tot 853,6 miljoen euro.

Berisping Libertel
Aanbieder van mobiele telefonie Libertel moet de reclame voor prepaidkaarten aanpassen. De Reclame Code Commissie vindt de uiting waarin het bedrijf zegt dat er zonder abonnement in het buitenland gebeld kan worden misleidend. De beller moet namelijk maandelijks ongeveer 10 gulden betalen om van de dienst gebruik te mogen maken. Ook is 25 gulden administratiegeld verschuldigd. Libertel duidt het maandelijkse tientje aan als lidmaatschapsgeld. Het geld wordt opgespaard en na kan na enkele jaren gebruikt worden voor bijvoorbeeld een andere telefoon.

Microsoft past kwetsbare software aan
Microsoft heeft de kwetsbaarheid van zijn e-mailprogramma Microsoft Outlook voor computervirussen ingeperkt. Dat heeft het Amerikaanse softwareconcern gisteren bekendgemaakt. Met de aanpassing moeten gebruikers van het programma beter beschermd zijn tegen schade door aanvallen van virussen zoals het recente 'ILoveYou'. Zo zal het niet meer mogelijk zijn om een aangehecht bestand direct te openen, via een eenvoudige klik met de muis, als deze een programma bevat dat een taak uitvoert (.Exe.bat). Het aangepaste programma kan vanaf volgende week gratis binnengehaald worden van Microsofts website. (AFP)

Haven Singapore start internetmarkt
De haven van Singapore start een elektronische marktplaats waar onder meer laadruimte in schepen en brandstof verhandeld kan worden. Dat is gisteren bekendgemaakt. De website zal ook informatie verschaffen over sleepdiensten, het weer en getijden. "Onderzoek heeft uitgewezen dat niet meer dan twintig procent van de kosten in de transportbranche worden gemaakt met het fysieke vervoer", aldus hoogleraar Ernst Frankel, van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). (Reuters)

Wegener neemt enkele bedrijfjes over
Mediaconcern Wegener wordt in fasen eigenaar van ExSample Media (direct marketing) uit Amsterdam. Nu neemt Wegener 43 procent van de aandelen over, in 2002 volgt de resterende 57 procent. Financiële details heeft het bedrijf gisteren niet bekendgemaakt. ExSample verwacht dit jaar een omzet van 13 miljoen gulden. Bij het bedrijf werken 25 mensen. Het beschikt over een bestand van 15.000 studenten die worden ingezet voor promotie van producten en diensten. Tegelijk maakte Wegener bekend de Nationale Voordeelcheque en Bel en Informeer te willen overnemen. (ANP)

Storing Hi PrePay van KPN Telecom
Bezitters van een mobiel telefoontoestel met een Hi PrePay-kaart van KPN Telecom kunnen voorlopig niet telefoneren als hun beltegoed op de kaart op is. Door een storing van de opwaardeerlijn die vrijdagavond begon, kunnen aanvragen vooralsnog niet in behandeling worden genomen. (ANP)


De eindexamens zijn vandaag begonnen. Wat is erger, in de weken vóór de examens prachtig weer, of tijdens? En hoeveel invloed heeft de ramp in Enschede gehad op je concentratie. Geef je mening in Hoe ging het?, onderdeel van het Eindexamen 2000- dossier van NRC Handelsblad. Daarin vanaf vandaag besprekingen van examens, zowel door leerlingen als leraren. Plus links naar alle mogelijke uitslagen-sites.
(www.nrc.nl/Eindexamen2000)

NRC Webpagina's
16 MEI 2000




    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)