U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Voordelig kunst kopen via internet
Een Nederlandse verzamelaar baarde opzien met een koop via internet van een schilderij dat waarschijnlijk veel meer waard is dan het eindbod van drie ton. Over het algemeen liggen prijzen van kunstwerken die op internet worden geveild lager dan bij galeries of de gangbare veilinghuizen.

Muziekindustrie schikt kartelzaak met overheid VS
De grootste muziekuitgevers ter wereld hebben gisteren een kartelzaak met de Amerikaanse overheid geschikt. Sony, Time Warner, EMI, BMG en Universal Music hebben beloofd de komende zeven jaar geen minimumprijzen te verbinden aan gezamenlijke financiering van reclamecampagnes voor cd's.

Internet probleem muziekuitgevers
Het Amerikaanse internetbedrijf MP3.com heeft onder druk van grote muziekuitgevers zijn zeer populaire website My.MP3.com afgesloten. Een Amerikaanse rechter bepaalde vorige maand dat de website een inbreuk vormt op de rechten van muziekuitgevers.

Microsoft blijft zich verzetten tegen splitsing
Softwarebedrijf Microsoft heeft de rechter verzocht het voorstel van de Amerikaanse overheid om het bedrijf op te splitsen af te wijzen. Volgens het bedrijf heeft Microsoft de Amerikaanse antimededingingswetten op geen enkele manier overtreden. De maatregelen die de overheid eist noemt het bedrijf "draconisch". Microsoft vindt dat de straf in geen verhouding staat tot de overtredingen die door de rechter zijn geconstateerd.

Drempels voor hightech in A'dam
Animo en geld genoeg om in Amsterdam een internetbedrijfje te beginnen. Toch zijn er knelpunten te over: gebrek aan parkeerplaatsen en stroom, gebrekkig openbaar vervoer, onvoldoende veiligheid.

Ongeschreven wetten
Het kan aan het tijdstip gelegen hebben maar van het interview met de schrijfster Doeschka Meijsing dat enige tijd geleden op tv werd uitgezonden, is vooral één uitspraak bijgebleven. Wat haar betreft, zo zei zij, dient de nieuwe burgemeester van Amsterdam een vrouw te zijn èn joods. De opvolging van Schelto Patijn is nog niet aan de orde maar dat verhinderd sommigen niet hun wens nu reeds kenbaar te maken. Daarbij valt het op dat wordt benadrukt dat de man of vrouw bij voorkeur joods moet zijn.

Muziek via internet
De Britse muziekuitgever EMI begint een proef met het uitgeven van muziek via internet om de strijd aan te gaan met de vele illegale kopieën die op het wereldwijde web zwerven. Amerikanen kunnen vanaf juli honderd albums en veertig singles digitaal ophalen. Europa volgt later dit jaar. Volgens EMI krijgen de albums en singles dezelfde prijzen als in de gewone detailhandel. Wel hebben consumenten twee keer de mogelijkheid de muziek binnen te halen of te branden op cd-roms, in verband met eventuele technische problemen.

Nieuw computervirus
Amerikaanse computerbeveiligingsbedrijven hebben gisteravond gewaarschuwd voor een nieuw destructief virus met de naam Southpark. De e-mail waarmee het virus in computers dringt is geschreven in het Duits en draagt een worm bij zich onder de kop 'Servus Alter!'.

KLM in webreisbureau
KLM start samen met tien andere luchtvaartmaatschappijen een Europees internetreisbureau. De site, die eind dit jaar de lucht in gaat, moet een substantieel deel van de online boekingen voor zijn rekening nemen. Naast het boeken van tickets wordt het ook mogelijk om onder meer hotels te reserveren, een auto te huren of een reisverzekering af te sluiten. De klant kan ook de prijzen van de verschillende maatschappijen vergelijken. Naast KLM doen onder meer Alitalia, British Airways, Air France en Iberia mee aan het project.

Banken ontwikkelen internetstandaard
Een aantal grote internationale banken zet zich samen met fabrikanten in om financiële dienstverlening via mobiele telefoons te verbeteren. Daarnaast willen zij een universele standaard op dat gebied creëren. Vandaag hebben zij daarom in Frankfurt het discussieplatform Mobey Forum opgericht. De groep wil vooral bestuderen hoe klanten makkelijker telefonisch via internet kunnen betalen, elektronisch bankieren en handelen in aandelen. Dat moet ertoe leiden dat iedereen veilig en draadloos zijn bancaire zaken kan regelen en op verantwoordelijke wijze met zijn mobiele telefoon transacties kan verrichten. (ANP)

Tipgeld tegen illegaal softwaregebruik
De Business Software Alliance (BSA) gaat mensen belonen die tippen over illegaal softwaregebruik bij bedrijven, overheden en andere instellingen. Maximaal kan zo'n tip 20.000 gulden opleveren. Dat heeft BSA, een internationaal samenwerkingsverband van softwareleveranciers, vandaag bekendgemaakt. Tipgevers kunnen hun informatie telefonisch en via internet melden bij het door BSA geopende Meldpunt Illegaal Softwaregebruik (0800-8998566; www.bsa.nl). Dat kan eventueel ook anoniem, aldus de belangenclub. De tipgever kan aanspraak maken op een beloning van 10 procent van de door BSA te incasseren schadevergoeding, met een maximum van 20.000 gulden per tip. Volgens de BSa ligt het percentage illegaal softwaregebruik in Nederland met 45 procent hoger dan het Europees gemiddelde van 36 procent. (ANP)


In de jaren '90 arresteerde de fashion police toevallige passanten die er niet hip genoeg uitzagen, om ze een metamorfose te laten ondergaan in de Oprah Winfrey Show. Anno 2000 is het de beurt aan de liefdespolitie. Wil partnerlief nooit mee naar de schoonouders of werkt deze te hard? Laat dit korps bepalen hoe er ingegrepen moet worden. De aangeklaagde krijgt per e-mail bericht.
(www.lovepolice.com)

NRC Webpagina's
11 MEI 2000




    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)