U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
24/7 Media Europe ad
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Zinloos geweld

Vijf jaar cel en tbs in zaak v. Cotthem

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 20 APRIL. De man die verantwoordelijk is voor de dood van Daniel van Cotthem is vanmiddag tot vijf jaar cel met tbs en dwangverpleging veroordeeld. De rechtbank in Rotterdam achtte bewezen dat de 24-jarige Mike H., in januari dit jaar op het NS-station Vlaardingen, de zeventienjarige Van Cotthem zo'n klap op het hoofd heeft gegeven, dat die later overleed.

De medeverdachten in deze zaak, de tweelingbroers Arnout en Remi B. (22) kregen celstraffen van respectievelijk drie-en-een-half jaar en twee jaar. De net zeventienjarige Rita D. kreeg een jaar jeugddetentie waarvan drie maanden voorwaardelijk. Hun wordt medeplichtigheid verweten; samen met Mike H. en enkele Belgische vrienden hielden zij Daniel en diens vriendin in een kring ingesloten tot Mike hem sloeg.

De voorzitter van de meervoudige strafkamer veroordeelde het viertal voor poging tot zware mishandeling, de dood ten gevolge hebbend.

Het voorval had plaats op 8 januari op het perron van station Vlaardingen, waar Daniel zijn vriendin op de trein wilde zetten. Het groepje rond Mike had ruzie gemaakt omdat de twee hun fles wodka bijna zouden hebben omgestoten. Wat was de bedoeling van die ruzie, vroeg de rechter twee weken geleden. "Er was geen bedoeling, aldus Arnout.

Tijdens de zitting, twee weken gelden bleken de drie jongens, en vooral Mike, een uitgebreid verleden van vandalisme en geweldpleging te hebben. Mike "heeft losse handjes" legde Arnout toen uit. "Als Mike wat op heeft kun je maar beter uit zijn buurt blijven."

Een van hun eerdere escapades werd twee weken geleden ook in de zaak behandeld. In oktober vorig jaar duwden Mike en Arnout een man in Maassluis in het water en liepen vervolgens zonder omkijken verder. Hierover volgt nog een aparte rechtszitting.

De rechter wees in de zaak-Van Cotthem ook 20.000 gulden schadevergoeding voor de begrafenis toe, alsmede eenzelfde bedrag als immateriële schadevergoeding. De vader van Daniel van Cotthem had tijdens de zitting twee weken geleden geëist dat de verdachten dagelijks een klein deel van dat bedrag overmaken naar de Stichting Zinloos Geweld. Dat is verwezen naar de civiele rechter.


Zie ook:

Daniel van Cotthem kreeg klap om een 'stomme fles' wodka (7 april 2000)
Stille tocht na fatale klap (11 januari 2000)

NRC Webpagina's
20 APRIL 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)