U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s

Stille tocht na klap die Daniel (17) fataal werd


De gewelddadige dood van de 17- jarige student journalistiek Daniel van Cotthem was voor vijf oud- klasgenoten aanleiding tot het organiseren van een stille tocht in Vlaardingen.

Door GUUS VALK

VLAARDINGEN, 11 jan. "We wilden iets doen voor Daniel." Zondag hoorden Barry Bravenburg en vier andere oud-klasgenoten van basisschool De Regenboog dat Daniel van Cotthem was overleden aan de gevolgen van een klap die hij vrijdagavond kreeg op het station Vlaardingen-Oost.

In een opwelling besloten ze een stille tocht te organiseren. "We hebben het laten omroepen op scholen en we hebben door de hele stad A4-tjes opgehangen. Met een mooi gebaar als een stille tocht willen we tegelijk Daniel herdenken en de aandacht vestigen op zinloos geweld", aldus Barry Bravenburg. Drieduizend mensen liepen gisteren mee in de stille tocht op de Schiedamseweg naar het NS-station Vlaardingen-Oost, de plek waar Daniel vrijdagavond door een groep van zeven tot tien jongeren werd ingesloten en geslagen. Tom Seijkens en René Steevensz liepen ook mee. Ze kunnen nog steeds niet begrijpen dat Daniel, een vriend van hun dochters, niet meer leeft. " Vanmiddag hebben we foto's bekeken, heel emotioneel allemaal", zegt Seijkens. "Daarbij komt dat mijn dochter ook elke dag met de trein moet, daar maak ik me als vader ongerust over." Het station Vlaardingen-Oost is niet te vertrouwen, vinden ze allebei. "Er hangen allerlei groepjes jongeren rond die zich heel agressief gedragen. Laatst hebben ze een bloemist in elkaar geslagen toen hij er iets van zei", vertelt Steevensz. "Hoe noemen ze dat? Gabbers waren het toch?"

De vader van Daniel stond eerder op de dag de pers te woord. "Ons leven en dat van zijn vriendin is momenteel volledig verwoest", zegt hij. Bij diezelfde gelegenheid verschafte G. van Beek, hoofd van de Nederlandse Spoorwegpolitie, meer duidelijkheid over het incident. Hij vertelt dat Daniel vrijdagavond rond half negen zijn vriendin Loes naar het station Vlaardingen-Oost bracht. Terwijl zij op de trein wachtten, kwam er een groep van ongeveer acht jongens en twee meisjes via de trap naar het perron. De groep is van plan uit te gaan in Rotterdam, maar ze sluiten het tweetal "zonder enige aanleiding" in en beledigen zowel Daniel als zijn vriendin.

Een van de jongeren deelt een klap uit en raakt Daniel op zijn slaap. "Loes weet niet meer wie de klap uitdeelde, het ging allemaal heel snel", aldus G.van Beek, hoofd van de Spoorwegpolitie. Daniel loopt daarop naar de Wizzl-winkel en waarschuwt een medewerkster. Zij belt de Spoorwegpolitie, de groep is dan inmiddels vetrokken naar Rotterdam. De politie wacht de jongeren daar op en controleert hun kaartjes. Van Beek: "Verder kon en mocht de politie niet gaan, omdat er geen bloed was gevloeid en Daniel niets gebroken had."

De spoorwegpolitie laat de groep gaan. Daniel gaat met zijn vriendin terug naar huis en vraagt of zijn vader Loes naar huis, in Gorinchem, wil brengen. Daniel belooft de volgende dag aangifte te doen en gaat naar bed.

Zaterdagochtend wordt hij bewusteloos in zijn bed gevonden. Op advies van de huisarts wordt hij in het Dijkzigtziekenhuis opgenomen en geopereerd. Hij raakt in coma. Zondagochtend doet de vader van Daniel aangifte en start het onderzoek naar de daders. Daniel overlijdt in loop van de middag. Na verklaringen van Loes en enkele andere getuigen kan de politie drie jongens van 23 uit Rotterdam en Maassluis en een meisje van 16 uit Rozenburg aanhouden.

Van Beek: "Zij hadden er totaal geen benul van dat Daniel was overleden." De arrestanten hebben hun betrokkenheid inmiddels toegegeven en de politie hoopt snel nog meer aanhoudingen te verrichten. De arrestanten staan bekend als vrienden, maar niet als een hechte groep. Eén van hen heeft een strafblad. Volgens Van Beek geeft het incident aan dat de vorige week gemaakte veiligheidsafspraken tussen de NS en de vakbonden snel uitgevoerd moeten worden. "We kunnen nu extra controleploegen en meer camera's op de stations inzetten", aldus Van Beek. "Zeker op gevaarlijke en stille stations is dat noodzakelijk, maar dat is ook de verantwoordelijkheid van het ministerie." Op het station Vlaardingen-Oost hebben zich in 1999 zes geweldsincidenten voorgedaan. Het staat bij de politie bekend als een onrustig, maar niet extreem gevaarlijk station. "Het is een verzamelpunt voor jeugd die naar Rotterdam gaat", zegt woordvoerder Schilders van de politie Waterweg. "Zeker op vrijdagavond wordt er wel eens wat vernield, maar geweld komt niet opvallend vaak voor."

De gemeente organiseert vrijdagavond in samenwerking met Daniels ouders ook een stille tocht. De spoorwegvakbond FSV heeft NS-medewerkers opgeroepen mee te lopen. Vorige maand was er een wilde staking bij de NS, nadat op de Hoekselijn twee medewerkers waren mishandeld.

Verklaring van vader

Passages uit de verklaring die de vader van Daniel van Cotthem gisteren voorlas op een persconferentie:

"Zoals bekend hebben wij onze zoon door totaal zinloos geweld verloren. Ons leven en dat van zijn vriendin is momenteel volledig verwoest. Juist Daniel die zo'n zachtaardige, vredelievende jongen was, verdiende niet dit te zijn aangedaan buiten zijn schuld.

Op vrijdag 7 januari jl. vertelde Daniel mij dat hij zijn vriendin, zoals gebruikelijk even naar Gorinchem zou brengen met de trein. Dit deed hij na ieder bezoek van Loes in Vlaardingen, omdat hij haar wilde beschermen tegen het toenemend geweld bij de Spoorwegen. Dat hij nu zelf slachtoffer zou worden, hadden we nooit kunnen bedenken. Daniel heeft mij nog verteld, nadat hij geslagen thuiskwam, dat hij zich heel terughoudend opstelde tegen de groep jongeren. Hij was ook beslist geen agressor. Hij vroeg mij zijn vriendin samen met hem met de auto thuis te brengen in Gorinchem, omdat hij bang was dat de groep in Rotterdam hem weer zonder reden zou aanvallen. Uiterlijk toonde Daniel geen tekens van mishandeling. De klap heeft tijdens de nacht een grote bloeding in de hersenen veroorzaakt. Ik kan u niet uitleggen wat het betekent je zoon zo verkrampt en buiten bewustzijn de volgende ochtend in bed te vinden.

Wij blijven zitten met de vraag waarom deze zinloze daad. [...]"

NRC Webpagina's
11 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)