U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Belgrado zet campagne tegen vrije media voort
Het Joegoslavische regime zet zijn campagne tegen onafhankelijke en oppositiemedia voort. In de stad Nis ging de oppositie gisteren uit protest de straat op.

Miller vindt tarief WOL 'normaal'
Commissaris A. Miller van World Online vindt de opties ter waarde van tientallen miljoenen guldens die hij heeft ontvangen niet meer dan een normale beloning voor zijn adviseurschap bij het bedrijf.

'Ik ben altijd open en eerlijk geweest'
A. Miller ligt onder vuur als commissaris van World Online: "Het prospectus is maar een samenvatting van wat de advocaten en adviseurs te zien krijgen. Zij moeten zorgen dat het publiek alle relevante informatie krijgt."

Geld online
Abonnementsgeld vragen voor een elektronische krant is vrijwel onmogelijk, hetzelfde nieuws is meestal ergens anders op Internet ook gratis beschikbaar. Toch slagen gespecialiseerde financiële websites als The Wall Street Journal Interactive Edition (wsj.com) en TheStreet.com daar wel in.

Schnabbelende sterren
Toen de Amerikaanse acteur Leslie Nielsen vorig jaar in Nederland een serie reclamefilmpjes voor Dutchtone kwam maken, behoefde hij zich nergens zorgen over te maken. Niet alleen werd hij rijkelijk beloond en in de watten gelegd, maar hij wist ook zeker dat zijn optreden nooit of te nimmer te zien zou zijn in de Verenigde Staten.

Technologie uit de gratie
Onder invloed van de forse daling van de Nasdaq deden beleggers op het Damrak de technologiefondsen vanmorgen massaal van de hand. De traditionele waarden profiteerden. De lijst van dalers werd aangevoerd door uitgever VNU.

Lufthansa dreigt FT met boycot
Lufthansa heeft de Financial Times gisteren met een boycot gedreigd. Als de Financial Times interne documenten blijft publiceren, zegt de Duitse vliegmaatschappij het contract met de zakenkrant op. Lufthansa verspreidt de krant gratis aan passagiers. Het gaat om ongeveer 10.000 exemplaren per dag, een vijfde van de totale verkopen. Vorige week publiceerde de Financial Times een intern memo waarin stond dat Lufthansa eerdere investeringen in bijvoorbeeld andere bedrijven weer moet verkopen om aan de winstdoelstelling voor 2000 te voldoen. De Financial Times noemt het dreigement een "ernstige aanval op de persvrijheid". (Reuters)

Zeshonderd miljoen voor tv-rechten
De televisierechten van de Bundesliga zijn voor 600 miljoen gulden per jaar verkocht aan de ISPR van de Kirch-groep. Dat meldde het Duitse voetbalblad Der Kicker gisteren. ISPR en de Bundesliga hebben een contract getekend tot 30 juni 2003. In het lopende contract wordt 360 miljoen gulden betaald per jaar. Het is veel minder dan in Engeland. De rechten van de Premier League worden getaxeerd op 1,5 miljard per jaar. (DPA)

Intel investeert fors in groei
De Amerikaanse chipfabrikant Intel is van plan om dit jaar 6 miljard dollar (13,7 miljard gulden) te investeren in groei. Tachtig procent van de investering dient om de productiecapaciteit uit te breiden. De rest steekt Intel in de productie van een nieuw soort geheugenchips. (ANP)

Akkoord over cd-rom met recensies
AMSTERDAM, 11 APRIL. De uitgever van een cd-rom met 50.000 literaire recencies, de LiteRom, gaat 500.000 gulden vergoeding betalen aan de auteurs van die recensies. Dat zijn uitgever Biblion, de journalistenvakbond NVJ, organisaties van schrijvers (VvL) en uitgevers overeen gekomen. Met dit akkoord is een einde gekomen aan een langlopend conflict tussen de auteurs en het Nederlands Bibliotheek en Lektuur Centrum (NBLC), die in 1993 de LiteRom uitgaf, bestemd voor bibliotheken, zonder dat de auteurs hierin werden gekend. Schrijver Hans Warren leidde het protest tegen deze gang van zaken. Hij heeft laten weten tevreden te zijn met de uitkomst, nu voortaan vijftig procent van de winst van cd-rom gereserveerd is voor de vergoeding van auteurs.


Het Amerikaanse televisiestation Fox heeft ontdekt dat iedereen eigenlijk zijn eigen nieuwslezer en journalist wil zijn. Op de site van Foxnews kunnen bezoekers dan ook een eigen uitzending creëren. Je klikt op de kop van een nieuwsbericht, of selecteert meerdere interessante berichten, en Fox zet de bijbehorende beelden achter elkaar. Ook is het mogelijk in het beeldenarchief van Fox te zoeken.
(www.foxnews.com/video/main.sml)

NRC Webpagina's
11 APRIL 2000




    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)