U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Explosie World Online blijft uit
De verwachte koersexplosie bij de beursgang van World Online, de grootste beursgang uit de Nederlandse geschiedenis, is vanmiddag uitgebleven. De eerste notering van het aandeel, dat voor 43 euro werd uitgegeven, bedroeg 50,20 euro, een winst van ruim 16 procent. Maar na de opening zakte het aandeel snel weg.

Telefónica biedt 12 miljard voor Endemol
Het Spaanse mediaconcern Telefónica brengt een bod van 5,5 miljard euro (ruim 12 miljard gulden) uit op alle aandelen van televisieproducent Endemol Entertainment. Dat hebben beide bedrijven vanmorgen bekendgemaakt.

Damrak in ban van aandeel World Online
De koersen op het Damrak veerden vanmorgen fors op, na een recordstijging op Wall Street van 5 procent gisteren. Maar gaandeweg de ochtend raakte de vaart er een beetje uit.

Beursgang laat niemand koud
Internetbedrijf World Online kreeg vanmiddag notering aan de beurs. Blijdschap bij de familie Brink, die nu miljardair is. Op de beurs Geldzaken was men minder enthousiast.

Telefónica slaat slag
Met de overname van Endemol zet Telefónica als eerste Europese telecombedrijf miljarden in op de combinatie van Internet en televisie. Snel handelen was geboden, want tv-makers die buiten de eigen landsgrenzen werken zijn schaars.

Oude pioniers willen op net blijven pionieren
Bankieren, verzekeren en beleggen via Internet iets nieuws? ING grijpt terug op het verleden. "Wij zijn, bijvoorbeeld met het thuis- bankieren van de Postbank, altijd al pionier geweest en zullen dat blijven"

Internet-flirt uitzendbureaus
Uitzendconcerns zoeken naar manieren om te groeien zonder nieuwe vestigingen te hoeven openen. Vedior en Randstad zetten hun kaarten op elektronische uitzendbureaus op Internet.

Eretieners en Gnutella
De Amerikaanse overheid en het bedrijfsleven hebben een panische angst voor tieners. Hun gezag wordt ondermijnd en inkomstenbronnen drogen uit door slimme tieners die lekken in netwerken opsporen en computerprogramma's schrijven die de verkoop van filterprogramma's en cd's doen afnemen.

Zeilen voor luiaards
Op een van de tekeningen van Peter van Straaten staat een dikke jongen die met een vies gezicht een stapel velletjes van zich afduwt - terug naar een mager pienter meisje dat hem die velletjes behulpzaam aanreikte. De dikke jongen zegt: "Je denkt toch niet dat ik die uittreksels allemaal ga lézen? Zeg me liever wat erin staat."

Liberia sluit radiostations
De Verenigde Staten hebben gisteren fel geprotesteerd tegen de gedwongen sluiting van twee onafhankelijke radiostations in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia. De regering van dit West-Afrikaanse land legde de twee stations een uitzendverbod op omdat ze opruiende verklaringen zouden verspreiden die tot grote spanningen leiden. Volgens de Amerikaanse regering is er sprake van een "onaanvaardbare schending van de vrijheid van meningsuiting". Het ene station is drie jaar geleden opgezet door een Zwitserse ontwikkelingsorganisatie, na afloop van de burgeroorlog. Het andere station is een initiatief van de katholieke kerk. (Reuters )

Bertelsmann verkoopt belang AOL
Het Duitse mediaconcern Bertelsmann maakt naar verwachting vandaag bekend dat het zijn 50-procentsbelang in Internetaanbieder America Online Europe verkoopt aan mede-eigenaar America Online (AOL) voor zo'n 7,5 miljard dollar (17 miljard gulden). Dat bericht de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal vandaag. Een woordvoerder voor Bertelsmann wilde desgevraagd alleen zeggen dat het bedrijf vandaag een belangrijke mededeling zal doen. De verkoop van het Duitse belang aan het Amerikaanse moederbedrijf werd al verwacht sinds januari, toen AOL aankondigde Bertelsmanns rivaal Time Warner te willen overnemen. (Bloomberg)

Bundeling kranten kost tientallen banen
De krachtenbundeling van de dagbladuitgevers Damiate en De Gooi- en Eemlander gaat twintig tot dertig journalisten hun baan kosten. Dat melden bronnen binnen de beide krantenconcerns. Gedwongen ontslagen zijn niet aan de orde. Maandag kondigden beide uitgevers aan te worden samengevoegd tot één bedrijf. De ingrepen moeten per jaar 4 miljoen gulden aan besparingen opleveren. Daarvan wil de directie 2,5 miljoen halen uit de redactie, vertelt J. van der Meulen, voorzitter van de redactieraad van het Haarlems Dagblad. Volgens hem is "80 procent van de redactiekosten personeelskosten". Ondersteunende diensten als systeembeheer en advertentieverkoop moeten straks 1,5 miljoen minder kosten. De Damiate-kranten en De Gooi- en Eemlander vallen onder de Hollandse Dagbladcombinatie, een dochteronderneming van De Telegraaf.


Uitgever VNU heeft een portalsite geopend met artikelen uit de verschillende computertijdschriften die het concern uitgeeft. Op VNUNet staat nieuws over informatie- en communicatietechnologie, pc's, software en spelletjes. Ook biedt de site vacatures, archieven en gratis computerprogramma's. Voor beginners is er de FAQman, een rubriek waar veel gestelde vragen (frequently asked questions) worden beantwoord. (www.vnunet.nl)

NRC Webpagina's
17 MAART 2000




    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)