U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Nieuw net NOS en regio's
De regionale omroepen en de NOS willen samen een landelijke nieuwszender met regionale edities opzetten. In het plan gaan de bestaande publieke regionale televisiezenders op in de nieuwe zender, die het vierde landelijke publieke net moet worden.

Mondiaal postbedrijf met TPG
TNT Post Groep (TPG) begint met British Post Office en Singapore Post een nieuw bedrijf op het gebied van internationale zakelijke post. Dit maakte bestuursvoorzitter A. Scheepbouwer van TPG vanochtend bekend.

'Nieuw tijdperk voor postmarkt'
"Deze alliantie is een mijlpaal in de moderne geschiedenis van de mondiale postmarkt", juichte bestuursvoorzitter A. Scheepbouwer van TNT Post Group (TPG) vanochtend bij de bekendmaking van de samenwerking van TPG met British Post Office en Singapore Post op het gebied van internationale zakelijke post. Bestuursvoorzitter John Roberts van de British Post Office kondigde "een nieuw tijdperk" aan.

Hannibal voor de poort
Adviesbureaus hebben een nieuwe markt ontdekt: Internetbedrijven bouwen met hun cliënten en die nieuwe ondernemingen daarna naar de beurs brengen. In ruil voor hun diensten nemen adviesbureaus soms zelf aandelen in het nieuwe bedrijf - dat kán erg goed uitpakken.

Softbank uit Japan stopt geld in Europa
Het Japanse softwarehuis Softbank gaat 1 miljard dollar (2,3 miljard gulden) investeren in Europese Internet-bedrijven. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times vandaag.

Internet-goud moeilijk grijpbaar
Goedkope Internettoegang kan een bedreiging vormen voor de inkomstenstroom van Internetaanbieders. In de plannen van World Online leveren surfende Internetters voorlopig een minieme bijdrage.

Voorstel intensieve samenwerking Filmmuseum en Beeldinstituut
Het Centrum voor Beeldcultuur in Rotterdam gaat wellicht toch nauw samenwerken met het Filmmuseum. Dat is de uitkomst van een bemiddelingspoging tussen beide partijen door Emile Fallaux, oud- directeur van het Filmfestival Rotterdam.

Voetbalschema's
Tot op heden is een landelijke tv-actie om geld voor de slachtoffers in te zamelen, uitgebleven. Dat heeft niet alleen te maken met de vraag of voldoende draagkracht bij het publiek bestaat, aldus HP/De Tijd in een artikel over het uitblijven van zo'n actie. Een medewerker van Het Rode Kruis: "Er is nog een praktisch probleem. De voetbalschema's voor komende week laten geen ruimte voor een actie."

Verlies voor betaaltv Canal+
De Franse betaalzender Canal+ heeft vorig jaar een verlies gemaakt van 336 miljoen euro (740 miljoen gulden). In 1998 was het verlies nog 28 miljoen euro. Het opgelopen verlies wijt Canal+ aan forse investeringen in Italië. Ook is een voorziening getroffen om oude decoders te vervangen door exemplaren die tevens geschikt zijn om Internet door te geven.

Groter verlies eigenaar SBS 6
De verliezen bij mediaconcern SBS Broadcasting, de Scandinavische eigenaar van SBS 6 en Net 5, lopen op. In 1999 kwam het verlies uit op een bedrag van 42,8 miljoen dollar (97 miljoen gulden). Een jaar eerder was dat nog 77 miljoen gulden. De omzet van SBS steeg van 350,5 miljoen dollar tot 412,6 miljoen dollar (949 miljoen). Topman Harry Sloan neemt het verlies van zijn bedrijf niet zo zwaar op. Bij de bekendmaking van de cijfers zei hij dat de tv- en radiostations van SBS Broadcasting een sterke groei hebben laten zien. Hij verwacht dat die groei doorzet.

FBI klaagt 17-jarige hacker aan
In de Verenigde Staten is gisteren een 17-jarige hacker aangeklaagd wegens het verminken van een aan drugsbestrijding gewijde Internetpagina. De thuiswonende scholier Dennis Moran riskeert maximaal vijftien jaar gevangenisstraf. De FBI kwam Moran op het spoor, nadat de jongen in een 'babbelkamer' op Internet had beweerd achter de geruchtmakende computerkraak van vorige maand te zitten, toen grote websites als Yahoo en Amazon compleet ontregeld raakten. De FBI zoekt met betrekking tot die kraak naar een hacker die de naam 'Coolio' gebruikt. Moran gebruikte die naam ook toen hij Internetpagina's van het politiebureau van Los Angeles 'versierde' met leuzen en een plaatje van Donald Duck die een drugsspuit uit zijn arm heeft hangen. Volgens de FBI is 'Coolio' (de naam van een bekende Amerikaanse rapper) een populaire gebruikersnaam op Internet.

Resultaat Cardio Control gehalveerd
Cardio Control, een maker van medische software met een beursnotering aan de NMAX, heeft over 1999 de nettowinst zien dalen met 61 procent tot 0,8 miljoen gulden. De omzet steeg met 15 procent tot 10,9 miljoen gulden. De onzekerheid over de millenniumwisseling bij klanten drukte de omzet, meldde het bedrijf vandaag. "Het moet wel heel raar lopen als we de komende jaren niet autonoom met tientallen procenten per jaar groeien in omzet en resultaat", voorspelt het bedrijf. Cardio heeft hoge verwachtingen van de mogelijkheden die Internet biedt.


Genetische manipulatie - iedereen heeft het erover, maar wat is het nu eigenlijk? In het NRC Handelsblad dossier over genetische manipulatie wordt in een animatiefilmpje uitgelegd wat DNA is, wat genen zijn, hoe ze tot uiting komen en wat er aan te manipuleren valt. Artikelen over genetisch gemanipulerd voedsel en gentherapie staan overzichtelijk bij elkaar, en u kunt ook uw mening geven over de nieuwe technieken. (www.nrc.nl/W2/Lab/GM/)

NRC Webpagina's
9 MAART 2000




    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)