U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Internet-rijken verslaan oud geld met gemak
Aan de beursgang van World Online verdienen investeerders bedragen, die de verdiensten van vóór de komst van de Nieuwe Economie doen verbleken.

Van spelcomputer tot sparen
De Playstation 2 is behalve de nieuwste spelcomputer van Sony vooral de opmaat tot de vorming van een virtueel conglomeraat. Sony zal op Internet naast muziek en spelletjes ook verzekeringen, effecten en hypotheken aanbieden.

Spectaculaire introductie van beursfonds Palm
Palm, marktleider in de productie van handcomputers, heeft een spectaculair debuut op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq gemaakt. In twee dagen zag het fonds de waarde ruimschoots verdubbelen.

Mogelijk belang ABN in World Online
ABN Amro kan in de maand na de beursgang van World Online een belang verwerven in de Internetaanbieder van drie tot ruim vier procent. De participatie vloeit voort uit een kredietregelening met ABN Amro waarvan World Online melding maakt in het voorlopige prospectus van World Online.

Unilever gaat via Internet inkopen
Unilever, de maker van Calvé sauzen en Omo waspoeder, gaat zijn inkopen organiseren via Internet samen met softwareproducent Ariba. Het nieuwe systeem moet alleen al in de Verenigde Staten leiden tot een kostenbesparing van enige honderden miljoen dollars. Dat heeft het Nederlands-Britse Unilever gisteren bekend gemaakt.

Wolters Kluwer voelt druk van Internet
De grote Nederlandse uitgevers hebben het ontwikkelen van Internetdiensten tot kernactiviteit verheven. Maar wat houdt elektronisch uitgeven in de praktijk in? Wolters Kluwer krijgt volgens analisten last van concurrentie van Internetbedrijven.

Virtuele bank
Het telecombedrijf Telecom Italia en Banca di Roma gaan een Internetbank beginnen. De Italiaanse bank, partner van ABN Amro, neemt 85 procent van de aandelen voor haar rekening, maar het Internetproject staat ook open voor andere aandeelhouders. Verder wordt nadrukkelijk rekening gehouden met een beursgang.

Versatel overweegt beursgang Zon
Het vier jaar oude telecombedrijf Versatel denkt er over zijn Internetdochters naar de beurs te brengen. Belang rijkste dochter is Zon, een gratis Internetprovider. Versa tel maakte gisteren bekend zijn Internetactiviteiten te bundelen in een aparte divisie. Zon, VuurWerk, CS Net en Itinera worden gegroepeerd in de divisie Internet. Ver satel wil dat de nieuwe tak uitgroeit tot een belangrijke concurrent in Europa. "Ook zullen we wellicht een aparte beursgang van deze divisie overwegen om zo waardevol kapitaal te creëren voor mogelijke Internetacquisities", aldus het bedrijf. (ANP)

Na jaren weer winst voor Tulip
Computerfabrikant Tulip heeft na lange tijd weer een positief jaarresultaat behaald. Het Bossche bedrijf maakte gisteren bekend dat het in 1999 een winst van 0,3 miljoen heeft behaald, tegen een verlies van 38,9 miljoen in het voorgaande jaar. De omzet steeg met 2,6 procent naar 191,8 miljoen. Tulip verwacht verder de leverancier van notebooks en communicatieproductgen 2L International over te nemen. Beide partijen tekenden hiertoe gisteren een intentieovereenkomst. (ANP)

Tsjechië beschermt telecombedrijf
Het Tsjechische parlement heeft gisteren een nieuwe telecommunicatiewet goedgekeurd die de dominante positie van het voormalige staatsbedrijf Cesky Telecom de komende twee jaar in stand houdt ten opzichte van de concurrentie. Het wetsvoorstel gaat nu naar de Senaat. De overheid in Praag is van plan binnenkort zijn meerderheidsbelang van 51 procent te verkopen in het telecombedrijf, dat tot eind dit jaar een monopolie heeft over lange afstands- en internationaal telefoonverkeer. De nieuwe wet vertraagt de start van een aantal diensten, waaronder de toegang van concurrenten tot Cesky Telecoms netwerk. Zo kunnen klanten pas vanaf eind 2002 naar een ander telecombedrijf over stappen zonder dat daarbij nieuwe telefoonlijnen aangelegd moeten worden. KPN en Swisscom hebben een minderheidsbelang van 27 procent in Cesky Telecom via hun joint venture Telsource. (Bloomberg)

China Telecom investeert fors in Internet
China Telecom zal dit jaar tussen de 10 en 20 miljard dollar investeren in de ontwikkeling van een infrastructuur voor Internet. Dat heeft een van de technische directeuren, Ye Xiangdong, gezegd tijdens een conferentie over elektronische handel in China, zo bericht de krant China Daily. Volgens Ye is de financiële injectie bedoeld om de transportcapaciteit van de netwerken te verhogen en de veiligheid te verbeteren, vooral op het gebied van elektronische betalingen. De meeste Internetbedrijven in China zijn afhankelijk van het netwerk van China Telecom. Volgens officiële statistieken is het aantal Internetters vorig jaar verviervoudigd in China, van 2,1 miljoen in 1998 tot 8,9 miljoen in december vorig jaar. (AFP)

Eclipsys doet bod op branchegenoot
Eclipsys, een grote Amerikaanse leverancier van medische software, heeft een bod van 2 miljard dollar (4,5 miljard gulden) uitgebracht op branchegenoot Shared Medical. Dit maakte het bedrijf gisteren bekend. Ecplisys biedt de aandeelhouders van de veel grotere concurrent een premie van 75 procent op de slotkoers van donderdag. (ANP)

Verlies Healtheon/WebDM loopt op
Healtheon/WebDM, de Amerikaanse dienstverlener op het gebied van gezondheidszorg via Internet, heeft zijn verlies in het vierde kwartaal van vorig jaar zien oplopen van 18,2 tot 234,7 miljoen dollar (530 miljoen gulden). Het bedrijf schrijft het grotere verlies toe aan de kosten die gepaard gaan met de integratie van recente acquisities. De omzet nam fors toe van 15,6 tot 33,2 miljoen dollar. (Bloomberg)


De moderne westerse maatschappij vindt haar oorsprong in de klassieke Griekse samenleving. De website The Greeks biedt een reconstructie van deze antieke wereld. De site bevat een historisch overzicht, een beschrijving van belangrijke Griekse denkers en een 3D- animatie van de Griekse tempel de Akropolis in Athene. The Greeks is een project van het mediaconcern PBS, dat ook een televisiedocumentaire maakte over dit onderwerp.

(www.pbs.org/empires/thegreeks)

NRC Webpagina's
4 MAART 2000




    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)