U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Site van de Franse president (Engelse versie)

Site van de Franse premier (Engelse versie)

Site van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken (Engelse versie)


Welwillendheid Chirac grenzeloos


De Franse president Chirac, op staatsbezoek in Nederland, was gisteren te gast in Amsterdam.

Door onze redacteur DANIELA HOOGHIEMSTRA

AMSTERDAM, 29 FEBR. Grijze bakstenen muren, schrootjesplafond, mosterdgele kunststof stoeltjes en witte plastic bollen die de zaal verlichten. "Wat een mooie zaal", zei Bernadette Chirac, de echtgenote van de Franse president. De welwillendheid van het presidentiële echtpaar bij het bezoek is grenzeloos, zo bleek gisteren tijdens een excursie van het paar door Amsterdam. De presidentiële limousine baande zich een weg langs hoeren, junks en coffeeshops - het hotel The Grand waar Chirac op zijn eigen verzoek verblijft wordt erdoor omringd - maar de president gaf geen krimp. Chirac en zijn vrouw legden in gezelschap van premier Kok en burgemeester Patijn 's ochtends een krans op de Dam. Ze maakten in een klein gezelschap onder wie prinses Margriet, nieuwslezer F. Freriks en Rijksmuseumdirecteur R. de Leeuw 's middags een rondvaart door de grachten en bezochten de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen. Chirac had later een gesprek met Nederlandse ondernemers en dineerde met koningin Beatrix en prins Willem-Alexander in het paleis op de Dam.

De missie is: "Vriendschap terugbrengen in de Frans-Nederlandse verhoudingen", zoals Chiracs woordvoerder zei. Waar de president ook was, met wie hij ook sprak, hij lachtte van oor tot oor en boog zich geïnteresseerd voorover. Nederland is een "grote natie", net als Frankrijk.

Samen met Frankrijk heeft Nederland een "belangrijke bladzijde geschreven in de geschiedenis van de wetenschap". Uit de toespraak van Chirac bij de Koninklijke Academie voor Wetenschappen bleek nergens dat Nederland vele duizenden vierkante kilometers kleiner is dan Frankrijk. Koningin Beatrix, die haar grijze ensemble en zwart-grijze hoed van die ochtend had verwisseld voor een aubergine-kleurig pakje met bijpassende hoed met veren, straalde. De voorzitter van de Academie, R. Reneman, worstelde zich door een Franse tekst heen. Er was zichtbaar aandacht aan besteed, maar complimenten aan het adres van Frankrijk zaten er niet in. Chirac vond het niet erg. Steeds als hij het woord kreeg, roemde hij Nederland opnieuw. Chirac, die Nederland enkele jaren geleden nog beschuldigde van het laks toelaten van drugshandel, is niet alleen naar Nederland gekomen voor een broodje kaas met premier Kok. Nederland is de laatste jaren de grootste investeerder geworden in Frankrijk, vóór de VS en Groot-Brittannië. Frankrijk investeert voor meer dan 25 miljard gulden in Nederland. De figuren in donkerblauwe pakken op de eerste rijen in het zaaltje van The Grand waren dan ook een zwaarwegende reden voor zijn staatsbezoek. Directieleden van KPN, ABN Amro, Unilever, Smit Internationale, Hoogovens/British Steel en Fortis. Chirac sprak voor de ondernemers van de "kracht van onze economische betrekkingen en onze gezamenlijke toekomst in Europa". Directievoorzitter C. van Lede van Akzo Nobel zat de bijeenkomst voor. De directe manier waarop de ondernemers vragen stelden, was opvallend. Directeur Van Duyne van staalconcern Corus wilde weten of ze in Frankrijk al een beetje opschoten met de liberalisering van elektriciteitsbedrijven. Chirac antwoordde dat er "goede wil" is. Directeur Walenkamp van Smit Internationale wilde meteen even zaken doen. Hoe zat het nou met die in tweeën gebroken olietanker voor de Franse kust? Wist de president dat Nederlandse bedrijven een wereldwijde reputatie hadden op het gebied van het snel verwijderen van dat soort schepen? We zijn bezig om erop te studeren, meneer, antwoordde de president.

Bij coffeeshop City Hall, naast hotel The Grand, reageerden ze wat cynisch op het bezoek van Chirac. "Ik vind het wel heel slijmerig om na alles wat er is gebeurd, pal hiernaast te gaan zitten", zei barman Armand.

Ten strijde tegen synthetische drugs

Door onze diplomatiek redacteur
DEN HAAG, 29 FEBR. Frankrijk en Nederland gaan met gemeenschappelijke onderzoekteams optreden tegen de productie van synthetische drugs en tegen de handel daarin. Dit hebben de Franse president, Chirac, en premier Kok vanmorgen in Den Haag in gesprekken in Koks Torentje en het Mauritshuis afgesproken.

Het staatsbezoek van Chirac illustreert de "florissante betrekkingen" tussen Frankrijk en Nederland, zei Kok in een korte verklaring op een aansluitende persconferentie voor het Mauritshuis. Frankrijk mag op Nederlands "volledige steun" rekenen als het in de tweede helft van dit jaar het voorzitterschap in de Europese Unie bekleedt. Het moet dan, ter voorbereiding van de uitbreiding van de Unie, onder meer voorstellen doen voor de institutionele vernieuwing van de Unie.

Chirac, die het resterende halfuur van de persconferentie vulde met een veel langere verklaring, liet doorschemeren dat Parijs net als Den Haag in de EU bij de bepaling van het stemgewicht meer rekening wil houden met het aantal inwoners per land. Hij zei dat de Franse voorstellen voor de EUbesluitvorming gericht zullen zijn op meer doelmatigheid en meer recht zullen doen aan "het legitieme gewicht van alle landen".

Chirac prees "het warme onthaal" dat koningin Beatrix hem op zijn tweedaagse bezoek heeft bereid en de ontvangst die "mijn vriend Wim Kok" had gegeven in zijn "fantastische Torentje". Nederland is als trots en oud land, als mede-oprichter van de EEG, als grootste buitenlandse investeerder en als zevende wereldexporteur "essentieel voor Europa en voor Frankrijk". "Dat is geen diplomatieke frase, maar komt uit de grond van mijn hart. " Chirac kondigde aan dat de universiteiten van Utrecht en Lille samen een nieuwe Frans-Nederlandse universiteit zullen gaan steunen.


Zie ook:

'Ik treed het Nederlandse volk met uitgestoken hand tegemoet' Interview met Chirac (26 februari 2000)

NRC Webpagina's
29 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)