U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B U I T E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Dossier Kosovo

NAVO beslist snel over versterking

KFOR: geen crisis, meer troepen nodig

Door onze redacteur ROBERT VAN DE ROER
BRUSSEL, 26 FEBR. De NAVO bezint zich de komende dagen op versterking van haar vredesmacht KFOR, maar ontkent dat haar vredesoperatie in Kosovo in een crisis verkeert door de onrust in Mitrovica.

Frankrijk, de Verenigde Staten, Spanje en Italië hebben gisteren tijdens een speciale zitting van de negentien NAVO-ambassadeurs extra soldaten voor KFOR aangeboden, aldus NAVO-functionarissen. Militaire deskundigen van de NAVO bekijken de komende dagen welke versterkingen precies nodig zijn, waarna volgende week een besluit kan worden verwacht, zo bleek na het spoedberaad van de Noordatlantische Raad.

Tijdens dat beraad rapporteerde KFOR-commandant generaal Reinhardt dat zijn vredesmacht de situatie in de etnisch verdeelde stad Mitrovica, waar de spanningen tussen Serviërs en Albanezen de afgelopen weken escaleerden, onder controle heeft. "Er is geen paniek of gevoel van een crisis. Reinhardt heeft alleen wat extra mensen nodig", aldus een hoge NAVO-diplomaat. Volgens een NAVO-functionaris kan de alliantie zich "niet veroorloven nu te verslappen in Kosovo".

NAVO-secretaris-generaal Robertson zei na afloop in een verklaring dat de situatie in Mitrovica "kalm" is: "Er was een uitbarsting, maar we hebben de onrust snel en resoluut aangepakt." Volgens Robertson is de NAVO "vastbesloten" om KFOR op de juiste sterkte te houden om alle "veiligheidstaken" uit te voeren. NAVO-opperbevelhebber generaal Clark heeft de lidstaten gevraagd om meer KFOR-soldaten en meer flexibiteit bij troepenverplaatsingen binnen Kosovo.

"Er zijn enkele bataljons die onder hun sterkte zijn en er is een duidelijke noodzaak om ze terug te krijgen op volledige sterkte", zei een NAVO-functionaris gisteren. Sommige bataljons zijn de afgelopen acht maanden "uitgehold" door troepenterugtrekkingen van lidstaten. De NAVO- ambassadeurs onderkennen dat dit niet meer mag gebeuren, aldus een NAVO- functionaris.

Opperbevelhebber Clark heeft om drie extra bataljons gevraagd, ongeveer 2.000 man, waardoor het aantal NAVO-soldaten van KFOR binnen Kosovo zou oplopen naar 32.000, naast de 7.000 man van partnerlanden. Frankrijk heeft al 700 man extra toegezegd. De VS overwegen een evengrote hoeveelheid mariniers extra te sturen.

Volgens een NAVO-functionaris presenteerde KFOR-commandant Reinhardt gisteren een stabiliseringsplan om van Mitrovica "een multi-etnische stad te maken". Daarin gaat het om beveiliging van het Servische deel, opheffing van de scheidingslijn in de stad, isolering van het noordelijke Servische deel van manipulatie door de Joegoslavische regering en controle van de toegang vanuit het zuiden van Kosovo. Een NAVO-diplomaat zei gisteren dat de NAVO de onrust in Mitrovica vooral beschouwt als een "lokaal incident". "Er zijn nog wel een paar kleine getto's. Maar verder zijn er eigenlijk geen grote kookpunten in Kosovo", aldus de NAVO-diplomaat. "Het hele probleem blijft dat de VN 3.000 politiemensen te weinig hebben voor hun politiemacht in Kosovo en dat KFOR die lacune nu moet opvullen."

NRC Webpagina's
26 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)