U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Vermiste journalist Babitski is boven water

Door onze correspondent FRANK WESTERMAN
MOSKOU, 26 FEBR. De vermiste Russische journalist Andrej Babitski, wiens lot wereldwijd verontwaardiging heeft losgemaakt, is terecht. Gisteravond nam hij voor het eerst in veertig dagen onverwachts telefonisch contact op met zijn vrouw Ljoedmila.

De 35-jarige verslaggever van Radio Svoboda (Vrijheid), die op 16 januari door Russische militairen in Tsjetsjenië was gearresteerd, belde uit een politiekantoor in de deelrepubliek Dagestan. "Hoe hij daar is beland vertelde hij niet", zei Ljoedmila. Hij kon of mocht evenmin zeggen in wiens handen hij de afgelopen weken had doorgebracht. Wel verzekerde hij haar dat het goed met hem gaat.

Het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken verklaarde dat Babitski vrijdag bij een routinecontrole in een café in de Dagestaanse hoofdstad Machatsjkala was opgepakt. Het Kremlin beweerde eerder dat het de lastige reporter, die het met zijn kritische verslaggeving vanuit Grozny zowat in zijn eentje opnam tegen de Russische legerpropaganda, op 3 februari had uitgeleverd aan Tsjetsjeense rebellen, in ruil voor de vrijlating van twee Russische krijgsgevangenen. Een videoband van die gevangenenruil opgenomen door de Russische geheime dienst FSB riep vele vragen op. Tot in Washington vroeg een woordvoerder van het Witte Huis zich af wat deze omgang met een journalist betekende "voor de houding van Rusland ten aanzien van internationale verdragen". Bovendien rees er twijfel of de uitwisseling echt had plaatsgehad. De door de VS gefinancierde Radio Svoboda noemde het een gotspe dat haar verslaggever "door de staat zou zijn uitgeleverd aan een strijdgroep waarmee hij in oorlog is", terwijl Babitski zelf was aangeklaagd wegens "deelname aan een illegale gewapende bende". De Russische journalist Aleksander Jevtoesjenko van de krant Komsomolskaja Pravda berichtte gisteren dat de video van de uitlevering een vervalsing is: een FSB-agent zou erin voor Tsjetsjeen hebben gespeeld.

NRC Webpagina's
26 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)