U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
HBG

Boskalis


Overleg over fusie mislukt

Vijandig bod Boskalis op Betongroep

Door onze financiële redactie
AMSTERDAM, 25 FEBR. Baggerbedrijf Boskalis heeft vanochtend een overnamebod aangekondigd op Nederlands grootste bouw- en baggerconcern, Hollandsche Beton Groep. HBG wijst het bod af en praat met de Belgische investeringsgroep Ackermans & Van Haaren over een alliantie.

Vanochtend steeg de koers van de aandelen HBG voor de tweede dag op rij scherp, met 15 procent naar 15,80 euro, in afwachting van het feitelijke bod. De hoogte daarvan wil Boskalis pas bekendmaken als het overleg met onder meer vakbonden en HBG is gehouden dat de SER-fusieregels voorschrijven. Boskalis moet meer dan 1 miljard gulden bieden om succesvol te zijn. Ook Ackermans & Van Haaren zou een bod overwegen.

HBG is teleurgesteld over "deze vijandige actie" en beraadt zich op nader overleg. Door een overnamepoging te doen die niet de steun heeft van de directie van HBG, stort Boskalis het Nederlandse bedrijfsleven voor het eerst sinds 1987 in een zogeheten vijandige overnamestrijd. Bij een vijandige overname probeert een bedrijf een concurrent te kopen door diens directie te passeren en aandeelhouders met een verpletterend bod te paaien.

In 1987 deed uitgever Elsevier een vijandig bod op de kleinere concurrent Kluwer, die na een maandenlange strijd op het nippertje een eigen fusie kon aangaan met uitgever Wolters Samsom.

In Nederland beslissen niet de aandeelhouders, maar de commissarissen en directie van een bedrijf over een overnamebod. Een recent geslaagd vijandig bod op het Duitse conglomeraat Mannesmann heeft volgens zakenbankiers de deur voor vijandige overnames op het Europese vasteland wagenwijd opengezet.

Boskalis meldde vanochtend dat HBG gisteravond een bod en een concreet samenwerkingsvoorstel heeft afgewezen. Boskalis verwacht dat zijn winst per aandeel na overname van HBG de komende drie jaar zal verdubbelen (naar 240 miljoen gulden). HBG is zes keer zo groot als Boskalis (10 miljard gulden omzet tegen nog geen 2 miljard, bijna 23.000 tegen ruim 3.000 werknemers). HBG was tot gisteren, toen het eerste biedingsnieuws naar buiten kwam, op de beurs meer dan eenderde minder waard dan Boskalis: 800 miljoen tegen 1,4 miljard gulden. HBG kampt al jaren met grote verliezen bij haar Duitse dochterbedrijf Wayss & Freytag. Boskalis verwacht met HBG aanzienlijke efficiency- en kostenvoordelen plus extra opbrengsten door de combinatie van baggeren en aannemerij. Boskalis noemt HBG een "fundamenteel sterke onderneming", rept niet van reorganisaties en wil het bestuur van de combinatie recruteren uit de top van beide bedrijven. Verder nodigt Boskalis commissarissen van HBG uit toe te treden tot de raad van commissarissen van de combinatie.

NRC Webpagina's
25 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)