U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Sportnet - atletiek

Atletieklinks


Korving trekt zich terug op EK indoor

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 25 FEBR. Atleet Robin Korving heeft zich vanmiddag vlak voor de series van de 60 meter horden op de eerste dag van de Europese kampioenschappen indoor in Gent teruggetrokken.

De Nederlander bleek nog te veel last te hebben van een blessure aan de hamstrings, die hij afgelopen weekeinde opliep. Korving probeerde het in Gent nog wel tijdens de warming-up, maar besloot van deelname af te zien. Zijn baan in de derde serie bleef leeg. Een fitte Korving zou dit weekeinde tot de medaillekandidaten hebben behoord. Bij de laatste EK buiten in 1998 werd hij al derde. "Maar ik heb weer eens pech", aldus Korving. "Deze kampioenschappen zijn niet waanzinnig belangrijk, maar het was toch mooi meegenomen als je een prijs haalt." De strijd op dit nummer ligt helemaal open, mede omdat de sterke Brit Colin Jackson in Gent niet van de partij is.

Patrick van Balkom werd op de 200 meter uitgeschakeld. Hij werd in zijn serie derde, achter de Griek Kenteris en de Fransman Foucan. De tijd van de Nederlander, 21,31 seconden, bleek niet voldoende om de halve finales te bereiken. De snelste man op de 200 meter in dit seizoen, de Pool Marcin Urbas, verdween ook uit het toernooi. Hij scheurde een spier in zijn hamstrings en stortte tegen de grond. De Belg Patrick Stevens won die serie en is op eigen baan kanshebber voor een medaille.

De Nederlandse kogelstootster Lija Koeman haalde de finale van morgen met een worp van 18.10 meter. Ze plaatste zich daarmee als zevende. Polsstokhoogspringer Laurens Looije kwam niet door de kwalificatie. Hij kwam niet over 5,40 meter heen.

Aan de Europese kampioenschappen in Gent doen een record aantal atleten mee: 593 uit 44 landen. Toch ontbreken de meeste toppers uit Europa. Zij vonden het indoorkampioenschap niet in hun voorbereiding op de Olympische Spelen passen. Meer nog dan voorheen worden de EK derhalve gebruikt voor jonge atleten om internationale ervaring op te doen. Ook de Nederlandse ploeg kent twee debutanten. Dat zijn Julien Hagen (400 meter) en Sander Schutgens (3.000 meter). De twee voldeden niet aan de limiet, maar werden door de Nederlandse atletiekunie KNAU toch ingeschreven voor Gent.

De grootste blikvanger bij de Europese kampioenschappen indoor is de Roemeense topper Gabriela Szabo. De atlete van het jaar in 1999 heeft zowel op de 1.500 als de 3.000 meter ingeschreven. Op beide nummers is ze de wereldkampioene indoor. Maar de kans is groot dat Szabo alleen op de langste afstand zal starten, omdat de twee onderdelen moeilijk te combineren zijn. De organisatie hoopt dat Szabo een poging zal doen het wereldrecord op de 3.000 meter te verbeteren. Afgelopen zondag was ze er in Birmingham dichtbij.

NRC Webpagina's
25 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)