U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
World Online

Grootste beursgang ooit


De beursgang van World Online maakt oprichtster Nina Brink waarschijnlijk miljardair. Ze is het Duitse T-Online te vlug af.

Door een onzer redacteuren

ROTTERDAM, 23 FEBR. Snel handelen was geboden. Als het Nederlandse World Online op 17 maart naar de beurs gaat kan het aanspraak maken op het predikaat "grootste beursgang ooit" van een Europees Internetbedrijf. Met de gisteren aangekondigde datum van de beursgang is World Online (naar schatting 1,2 miljoen abonnees) het Duitse T-Online te vlug af. Deze veel grotere dochter van Deutsche Telekom (4 miljoen abonnees) zal de sprong naar de beurs waarschijnlijk maken in april, aanvankelijk ook de streefdatum van World Online.

Nina Brink, de oprichtster van World Online, zal met de beursgang van het bedrijf haar fortuin maken. Gedetailleerde gegevens worden pas begin maart verstrekt bij de publicatie van het emissieprospectus, maar de 46- jarige zakenvrouw heeft gezegd dat haar belang in World Online ligt tussen 10 en 15 procent.

Brink, die als kind naar Canada emigreerde en begin jaren zeventig terugkeerde voor een studie rechten in Leiden, is medio maart waarschijnlijk miljardair. Daarmee maakt zij het verwachtingspatroon meer dan waar. Miljonair was Brink al voor haar dertigste dankzij de oprichting van het handelsbedrijf Akam, samen met haar echtgenoot. Na een scheiding en de verkoop van een tweede onderneming (pc-distributeur A-Line) startte Brink in 1995 World Online. Dat bedrijf groeide razendsnel uit tot een van Nederlands grootste Internetaanbieders. Met name in het afgelopen twaalf maanden eiste World Online aandacht voor zich op met ambitieuze expansieplannen in 14 Europese landen, maar ook met rechtszaken en een hoog verloop in het topmanagement. Brink zelf taxeerde in het afgelopen najaar de waarde van haar bedrijf nog tussen vier en vijf miljard dollar (zo'n tien miljard gulden). Gezien de torenhoge waardering van concurrerende Internetaanbieders zullen de begeleidende zakenbanken Goldman Sachs en ABN Amro Rothschild achteraf bezien niet blij zijn met deze uitspraak. De Spaanse Internetaanbieder Terra Networks, wat betreft abonnee-aantal met World Online vergelijkbaar, is na een ware koersexplosie op de beurs 34,9 miljard dollar waard.

Naast Brink slaan met de beursgang ook de Zwitserse familie Sandoz (met een meerderheidsbelang), chipmaker Intel en Investeringsmaatschappij Reggeborgh een slag. Mogelijk kunnen ook abonnees van World Online van de beursgang profiteren. Het bedrijf kondigde vanmorgen in advertenties aan dat zij kunnen rekenen op een voorrangsregeling bij de inschrijving op de aandelen.


Zie ook:

Beurs zet deur open voor Internetfonds (30 december 1999)
Een nieuw bakje Japanse zoutjes (5 februari 2000)

NRC Webpagina's
23 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)