U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Notitie 'Onderwijskansen' (pdf-file)

Ministerie van Onderwijs


Aanpak onderwijs voor allochtonen

Kamer zeer kritisch over plan Adelmund

Door onze redactie onderwijs
DEN HAAG, 23 FEBR. Een meerderheid van de Tweede Kamer is zeer kritisch over het langverwachte plan van staatssecretaris Adelmund (Onderwijs) om de onderwijsachterstanden van allochtone leerlingen aan te pakken. Ook onderwijsorganisaties zijn teleurgesteld.

Adelmund presenteerde gisteren het rapport 'Onderwijskansen'. Zestien slecht presterende zwarte scholen (acht basis- en acht middelbare scholen) zullen gedurende een aantal jaren intensief worden begeleid door een team deskundigen. De kennis zal worden ingezet om andere slecht presterende zwarte scholen te helpen. "Ik wil af van scholen met leerlingen die alleen maar de leerplicht uitzitten", zei de staatssecretaris.

De VVD en D66 vinden de 16 'laboratoriumscholen' volstrekt onvoldoende. "Alleen al in Rotterdam gaat het om 60 scholen die hulp nodig hebben", zegt Kamerlid Cornielje (VVD). Volgens Kamerlid Lambrechts (D66) is de tijd van experimenten allang voorbij. Ook het Kamerlid Barth (PvdA), partijgenote van Adelmund, vindt de beperking tot 16 scholen erg mager. "We zouden er voor zijn om concrete kwaliteitseisen te stellen aan alle scholen. Scholen die een tijd lang onder de maat presteren, moeten onder curatele worden gesteld." Het CDA ziet het plan slechts als een analyse en wacht op echte stappen. Alleen Groenlinks is postief, al mist die partij concrete middelen om de achterstanden aan te pakken. Voor het plan heeft Adelmund geen extra geld uitgetrokken.

Volgens voorzitter J. Tichelaar van de Algemene Onderwijsbond komt het plan neer op "weer een nieuw onderzoek" naar de achtergronden van de tegenvallende onderwijsprestaties van allochtonen. "Er zijn al genoeg voorbeelden van scholen die het in moeilijke omstandigheden goed doen."

Adelmund veegt de kritiek terzijde. Zij is voor 'maatwerk'. Volgens haar is er niet één medicijn voor de problemen in het onderwijs. "Er zijn grote maatschappelijke problemen en die ballen samen in het onderwijs. Het is een illusie om te denken dat die alleen in het onderwijs kunnen worden opgelost."

Adelmund vindt wel dat kinderen die thuis geen Nederlands leren, bijgespijkerd moeten worden op peuterspeelzalen en crèches. Zij eist daarvoor 100 tot 120 miljoen gulden uit de financiële meevallers van het kabinet, zodat ze de opvang voor peuters in achterstandwijken kan uitbreiden. Allochtone ouders moeten worden overtuigd van de noodzaak van voorschoolse opvang. Adelmund voelt er niets voor de leerplichtige leeftijd te verlagen, zodat kinderen van drie jaar al Nederlands zouden kunnen krijgen. Nu is een kind met vijf jaar leerplichtig.


Zie ook:

Onder de maat (23 februari 2000)

NRC Webpagina's
23 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)