U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Stemming: Excuses?

Site van de Japanse premier

Indisch Informatiepunt


Critici: waarom niet op tv?

Kamer blij met Japanse spijtbetuiging

Door onze diplomatiek redacteur
DEN HAAG, 22 FEBR. De Tweede Kamer is tevreden met de "oprechte excuses" en "diepe spijt" die de Japanse premier Obuchi heeft uitgesproken over het gedrag van het keizerlijke leger in de Tweede Wereldoorlog in het toenmalige Nederlands Indië.

Het Indisch Platform en de Stichting Japanse Ereschulden zijn verheugd over Obuchi's schriftelijke spijtbetuiging maar betreuren dat hij die slechts tegenover premier Kok en minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) heeft uitgesproken en niet voor de Japanse televisie.

De Kamer is er vooral blij mee dat aan eerdere Japanse spijtbetuigingen van dit type, zoals in 1995 en in 1998 van de toenmalige premiers Hashimoto en Murayama, dit keer voor het eerst ook uitdrukkelijk gewag wordt gemaakt van de Nederlandse slachtoffers. "Dit is precies wat moest gebeuren", zei de VVD'er Hessing gisteren. Ook Middel (PvdA) vindt de verklaring "beter dan wat er tot nu toe lag". "Dit is voor Japanners al heel wat. Je kunt niet verwachten dat ze met een megafoon op het Binnenhof gaan staan", zei hij. Hoekema (D66) hoopt dat de Japans-Nederlandse verklaring het Japanse volk even zal laten stilstaan bij wat er is gebeurd in de Tweede Wereldoorlog.

Voorzitter R. Boekholt van het Indisch Platform is blij met de spijtbetuiging en de erkenning van Japanse verantwoordelijkheid maar hij had gehoopt dat de veelal oudere leden van het Platform Obuchi zijn verklaring voor de televisie hadden kunnen zien geven. Ook voorzitter B. Bouman van de stichting Japanse ereschulden vreest dat Obuchi's verklaring "niet overkomt bij de slachtoffers van de Japanse bezetting" nu zij niet voor de tv is uitgesproken. Onze correspondent in Tokio voegt hieraan toe dat Japanse kranten menen dat met de excuses een punt is gezet achter het oorlogsverleden van beide landen. Alleen de conservatieve krant Sankei constateert venijnig dat er "in Japan toenemende irritatie is over het toepassen van 'twee maten' door Nederland dat zèlf geen excuses aan Indonesië heeft gegeven voor de koloniale overheersing". Al is er ook volgens deze krant nu ten minste formeel een punt achter het oorlogsverleden gezet, de vraag of de Japans-Nederlandse relatie nu werkelijk een "toekomstgerichte relatie" kan worden blijft nog "onbeantwoord". Voor geen enkele Japanse krant zijn de excuses voorpaginanieuws aangezien premier Obuchi gisteren simpelweg de bewoordingen van toenmalig premier Murayama uit 1995 heeft herhaald. Het grote verschil met die excuses is dat ze nu expliciet aan de Nederlandse slachtoffers zijn gericht. De Japanse regering heeft dit eerder ook gedaan richting Zuid-Koreanen en Britten en deze herhaling van dezelfde boodschap creëert bij het grote publiek vermoeidheid over de buitenlandse eisen.

Wat resteert is "emotionele problemen bij sommigen die de oorlog hebben meegemaakt", aldus een Japanse diplomatieke bron in een van de kranten. Concreet ligt vanwege deze gevoelens bij de Japanse rechter nog steeds een eis tot schadevergoeding van ex-geïnterneerden, verenigd in de Stichting Japanse Ereschulden.


Zie ook:

Excuses Japan slachtoffers WO II (21 februari 2000)

NRC Webpagina's
22 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)