U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Broeikasfilm

MARISKA GRAVELAND
Vijftien jaar geleden begonnen de wetenschappers van SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence) te luisteren naar de sterren. Met behulp van schotels en ijverige computeraars thuis (via SETI@home) hopen ze door levende wezens verspreide radiogolven van lichtjaren ver weg op te vangen.

Op de website seti.planetary.org zetten ze zelf echter kanttekeningen bij hun activiteiten: "Radiogolven zullen waarschijnlijk een even primitief communicatiemiddel zijn voor buitenaardse wezens als rooksignalen dat zijn voor ons." Tot op heden boekten ze geen enkel resultaat - anders had de wereld natuurlijk allang op zijn kop gestaan - en zeven jaar geleden stopte de NASA dan ook met hun deel van de financiering. In de ten onrechte in Nederland genegeerde sciencefictionfilm The Arrival (1996) kampt SETI ook met een dichtgedraaide geldkraan, maar juist omdat één van hun medewerkers wel een afwijkend signaal heeft ontvangen uit de omgeving van een ster. In de beste traditie van de paranoia-thriller begint deze geobsedeerde wetenschapper (Charlie Sheen met bril, houthakkershemd en gestresste blik) op eigen houtje een speurtocht naar de doofpotaffaire.

Debuterend regisseur David Twohy, die eerder de scenario's schreef van The Fugitive en Waterworld, heeft dankbaar gesnoept van al die talloze films over buitenaards leven die de afgelopen decennia het licht hebben gezien - met name de sf-klassieker Invasion of The Bodysnatchers moet een favoriet van Twohy zijn. Ook The Arrival houdt de spanning erin door de buitenaardse wezens op mensen te laten lijken. Dat de film geen gemakzuchtige kloon is geworden, is te danken aan de vele goede vondsten in het scenario.

Origineel is bijvoorbeeld de verklaring voor de halfmislukte lancering van de Hubble-telescoop in 1990. In de mooie openingsscène wordt al een cryptische aanwijzing gegeven: we zien hoe een wetenschapster een bloem plukt, waarna de camera uitzoomt en er een weids poollandschap achter haar verschijnt. "Hoort hier niet te zijn", zegt ze droog. Het broeikaseffect loopt als een rode draad door de film, zodat de kijker en passant ook nog een lesje in ecologie krijgt. Deze didactische ondertoon is helemaal niet vervelend, omdat de aanklacht tegen de menselijke achteloosheid intelligent is uitgewerkt. Een goede sciencefictionfilm bekijkt de aarde van afstand om vervolgens zijn bewoners onder de loep te nemen, en dat is precies wat The Arrival doet.

The Arrival (David Twohy, 1996, VS), Veronica, 20:30-22:30u.

NRC Webpagina's
22 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)