U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

B E E L D :
Persberichten

Maarten Huygen
Telkens als vice-premier Jorritsma een paar miljoen voor Economische Zaken uitgeeft, rukt de felicitatiedienst van het NOS Journaal uit. En krijgen we te zien waar het geld aan wordt besteed en hoe we er allemaal beter van worden. We zien nog net niet het applaus van een uur ter redactie in Hilversum, alsof al dat geld naar het Journaal zelf gaat.

Een week of wat geleden was het persbericht wel wat duur uitgevallen: 100 miljoen gulden voor de bio-technologie. Ter illustratie had de wakkere redactie borrelende reageerbuizen en kolven gefilmd met de toevoeging "maar dit zijn er nog te weinig". Er moesten in Nederland nog heel wat witjassen met pipetten, kweekjes en blubblub bij komen. Jorritsma vertelde de feliciterende verslaggever dat met deze 100 miljoen de achterstand definitief zou zijn weggewerkt, zodat we de toekomst met gerust hart tegemoet kunnen zien.

Het Journaal boft toch maar met die Jorritsma, want ze heeft een sterk ontwikkeld nieuwsgevoel. Als de hoge werkloosheid bij allochtonen aan de orde is, heeft zij nog een rapportje in de aanbieding waaruit blijkt dat die werkloosheid in Nederland hoger is dan elders. Primeur! Maar waarschijnlijk zal zij kranig enkele tientallen miljoenen tegen het probleem aanzetten, dus binnenkort horen wij er niet meer over. Gisteren had Jorritsma een persbericht op het avondnieuws in de serie "minder dan Amerika". Haar departement heeft een statistische dienst die haarfijn de verschillen met Amerika uitrekent en zodra een cijfer hier lager uitvalt dan daar, belt haar woordvoerder de televisie. En wat blijkt, legde het Journaal uit, we hebben wel elektronica in Nederland, zoals computers en communicatieschotels (die komen prachtig in beeld), maar we nemen te weinig initiatief . Jorritsma: "We zijn te vaak nog volgers. We bedenken te weinig zelf dingen." Als we Jorritsma niet hadden, zou dat zo blijven doorsukkelen maar ze grijpt nu in en Nederland wordt "spitsland". Een echte vergadering met Europese ministers van Economische Zaken in een Nederlands hotel! "Wanneer wordt daadkracht roekeloosheid?", vraagt de verslaggever nog bezorgd, maar zij stelt hem gerust. "Ze zal aandringen op AKTIE", besluit de verslaggever. Binnenkort zullen we het allemaal verwerkt zien in de statistiek: Nederland geeft drie keer zoveel subsidie uit als Amerika en de Nederlandse minister van Economische Zaken komt het vaakst op televisie, op de Witrussische collega van Krachtcentrales na. Hier applaudisseren.

Na al dit goede nieuws viel ik in Tilburg. Joost Seelen was in een documentaire kunstzinnig aan de gang gegaan met dit grootste "gaat" van Nederland. Ik ben wel eens in Tilburg geweest maar voor degene die het nog niet weet: je hebt daar mensen met rood haar, blond haar, zwart haar, pukkels, gave tanden, kunstgebitten, zwakbegaafden, slimmeriken. Er zitten ook bejaarden, kalen, jonge mensen, allochtonen en een wethouder van Economische Zaken die vergadert met Japanners. We kregen de gezichten allemaal in close up te zien. Er was ook nog iets uniek Tilburgs: een gemeentefunctionaris zei luchthartig, zittend in haar tuin, dat een onbekend percentage van de bevolking psychische problemen had. Ze zei wel hoeveel maar ik kon het niet verstaan en ik hoorde verder ook niet waarom dat percentage zo bijzonder was. Zoiets moet je ook niet uitleggen, want het is een documentaire. Ze spreken daar allemaal Tilburgs, het lelijkste dialect op het Leids na. Heer Seelen was zo aardig om er ondertiteling bij te leveren. Echt gestoord klonk het niet, dus misschien heeft Tilburg wel extra weinig psychische problemen. Daar ben ik nog niet achter. Ze vertelden over de "erremoei" die er vroeger was: "G waor blij daa ge ne stukske spek haad." De wethouder van Economische Zaken zei dat het nu goed gaat, dus van hem hoeven we geen persberichten meer te verwachten.

NRC Webpagina's
22 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)