U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Philips

Jaarverslag 1999


Opbrengst 97 miljoen

Philips op winst met pensioenen

Door onze redacteur MENNO TAMMINGA
ROTTERDAM, 22 FEBR. Philips heeft vorig jaar winst gemaakt op de pensioenregeling voor zijn bijna 227.000 werknemers. Het is voor het eerst dat een grote Nederlandse onderneming geld verdient aan het personeelspensioen.

De bijdrage aan de winst blijkt uit gedetailleerde cijfers over de personeelskosten in het jaarverslag van Philips. Volgens een woordvoerder van het concern vloeit de opbrengst voort uit de positieve beleggingsresultaten die mondiaal bij de pensioenfondsen zijn behaald. Deze resultaten waren hoger dan de betaalde pensioenpremies. Philips boekte vorig jaar een opbrengst van bijna 97 miljoen gulden (42 miljoen euro) op zijn pensioenregeling. In 1998 moest Philips per saldo nog 414 miljoen gulden (188 miljoen euro) betalen. Bedrijven zijn verplicht in hun jaarverslag aan te geven hoeveel pensioenpremies zij betalen voor de pensioenvoorziening die zij met hun werknemers zijn overeengekomen. Deze premies zijn bedrijfskosten. Volgens Philips betekent het positieve bedrag bij de pensioenkosten niet perse dat de onderneming ook een voordeel in contanten krijgt door de gunstige beleggingsopbrengsten op de pensioenregelingen. De pensioenkosten vertonen al drie jaar een gestaag dalende lijn. De koersstijgingen op de aandelenmarkten hebben er de afgelopen jaren voor gezorgd dat de rendementen op de beleggingen van bijvoorbeeld Nederlandse pensioenfondsen gemiddeld meer dan 10 procent bedroegen. Dat is veel meer dan nodig is gezien de stijging van de cao-lonen, waaraan de pensioenen zijn gekoppeld.

In Nederland betaalt Philips met ingang van 1995 geen reguliere premie voor de pensioenvoorziening van de werknemers. Vorig jaar kreeg Philips een bedrag van 316 miljoen gulden terug van het Philips Pensioenfonds (meer dan 30 miljard gulden vermogen), de organisatie die de pensioenregeling voor Nederlandse werknemers (43.000) en gepensioneerden (meer dan 50.000) uitvoert. Deze teruggave van het kapitaal dat uitgaat boven de pensioenverplichtingen (plus buffer tegen schokken op de financiële markten) zit overigens niet in de pensioenkosten verwerkt, zo zegt de Philips-woordvoerder. Deze opbrengst komt niet ten gunste van de winst, maar komt terecht in de voorzieningen voor pensioenen op de bedrijfsbalans. Het Philips Pensioenfonds maakte begin dit jaar bekend dat de ingegane pensioenen en de pensioenrechten van ex-medewerkers die geen pensioenpremie meer betalen met 2 procent zullen worden verhoogd.


Zie ook:

Philips overtreft prognoses winst (17 februari 2000)
Winst Philips vooral door consumentenelektronica (17 februari 2000)

NRC Webpagina's
22 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)