U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Willem II

Feyenoord Fanpage

Ajax


Politie Tilburg houdt 236 voetbalsupporters aan

Door een onzer redacteuren
TILBURG, 21 FEBR. De politie van Tilburg heeft gisteren bij een uit de hand gelopen demonstratie van voetbalsupporters 236 fans aangehouden. Het waren bijna allen aanhangers van Feyenoord, dat tegen Willem II speelde. De supporters, onder wie ook sympathisanten van Ajax, NAC, NEC, PSV en FC Utrecht, voerden in Tilburg actie tegen de combiregeling. Die verplicht supporters georganiseerd naar zogenoemde risicowedstrijden te reizen: ze moeten in dat geval een buskaartje en een entreebewijs kopen.

Kaart: actie voetbalsupporters in Tilburg

De vlam sloeg in de pan toen honderden, op eigen houtje naar Tilburg gereisde Feyenoord-fans zonder geldig entreebewijs het stadion van Willem II probeerden binnen te komen. De mobiele eenheid schermde met 150 man het stadion af en verjoeg de stenen gooiende Rotterdammers met charges te paard en een waterkanon.

Volgens de politie zijn er geen ernstige vernielingen aangericht, ook niet in de binnenstad waar een deel van de supporters later opnieuw met de ME in botsing kwam. Het openbaar ministerie paste snelrecht toe. De inmiddels weer vrijgelaten gearresteerden krijgen een boete van 675 gulden en een stadionverbod. "De Feyenoord-aanhang wist wat hem te wachten stond. Deze heeft met dit optreden geen bijdrage geleverd aan het heroverwegen van de combiregeling", aldus burgemeester J. Stekelenburg van Tilburg na afloop van de risicowedstrijd Willem II- Feyenoord.

Staatssecretaris Vliegenthart (Sport) is bereid de uitvoering van het gezamenlijk supportersvervoer publieksvriendelijker te maken. Ze zei dit vanochtend in een reactie op de supportersprotesten tegen de combikaarten. Vliegenthart vindt dat fans een deel van de reis ook met eigen vervoer moeten kunnen maken.

De door de Belangenorganisatie Voetbalsupporters (BOVS) op touw gezette protestactie begon gisterochtend vreedzaam. Ajax-fans toonden spandoeken en deelden pamfletten uit bij de noordelijke toegangsweg van Tilburg, de A-261. Aanhangers van FC Utrecht blokkeerden de afslag bij de N65 bij Berkel-Enschot. De komst van de Feyenoorders maakte de sfeer grimmig.

Voorzitter W. Veenman van de supportersclub Feyenoord legde gisteravond zijn functie neer. "Het trieste is dat ik door een minderheid in de steek ben gelaten", zei Veenman vanochtend. Hij zei te hebben gehoord dat Feyenoord-fans in de binnenstad van Tilburg vernielingen hadden aangebracht. "Toen was voor mij de maat vol. Ik ben op deze manier niet geloofwaardig meer voor mijn gesprekspartners, de stichting Feyenoord, de KNVB en de BOVS."

Veenman had tot na aanvang van Willem II-Feyenoord vruchteloos met Stekelenburg onderhandeld over het alsnog toelaten van de bijna 500 supporters uit Rotterdam, die de combi-regeling hadden geweigerd. "Maar Stekelenburg hield vast aan zijn verbod. Hij zei: 'als ik jullie nu binnen laat, schep ik een precedent en staan supporters elke week zonder combi-kaart voor de deur'. Vervolgens is tachtig procent van de supporters keurig naar huis gereden. De anderen trokken de stad in."

Tot het ontruimen van het stadionplein was de supportersactie volgens Veenman geslaagd geweest. Tenslotte heeft de actie zich als een boemerang tegen ons gekeerd, dat is voor mij het meest frustrerend


Zie ook:

Combikaart (21 februari 2000)
Feyenoord verspeelt titelkansen in grimmige ambiance (21 februari 2000)

NRC Webpagina's
21 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)