U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Willem II

Feyenoord Fanpage

Ajax


Feyenoord verspeelt titelkansen in grimmige ambiance

Door onze redacteur ROBERT MISSET
TILBURG, 21 FEBR. Meer dan ooit zal Leo Beenhakker gisteren tijdens zijn afscheidstoernee als trainer van Feyenoord naar zijn pensioen hebben verlangd. Tot zijn grote ergernis misbruikten honderden supporters in Tilburg het aanvankelijk vreedzaam verlopen protest tegen de zogeheten combi-regeling voor een nieuwe aflevering voetbalvandalisme. Daardoor werden de Feyenoorders een uur te laat afgeleverd bij het stadion van Willem II, dat ze na een pijnlijke 2-1 nederlaag ook weer als dieven in de nacht verlieten. Prolongatie van de landstitel lijkt nu een illusie.

Het is van Beenhakker bekend dat hij de steeds grimmiger wordende ambiance rond het betaalde voetbal niet langer kan verdragen. Gisteren had de 57-jarige coach hoofdschuddend in de spelersbus van Feyenoord door het Brabantse land getoerd, omdat supporters van onder meer Ajax, FC Utrecht, NEC en Feyenoord de wegen in en rond Tilburg tijdelijk hadden geblokkeerd. "Het stadion van Willem II ligt nota bene langs een snelweg. Maar ik heb idyllische dorpjes gezien, want natuurlijk is die combi-regeling niet terecht", sprak Beenhakker cynisch. "En dus maken we er op een andere manier een zootje van. Het schiet lekker op zo. Laten we allemaal maar weer opzij gaan voor een minderheid." Nog pijnlijker is het perspectief voor Beenhakker dat hij zijn laatste seizoen bij Feyenoord niet met een hoofdprijs zal afsluiten. Sinds de 2-1 nederlaag bij Roda JC in oktober vorig jaar hadden de Rotterdammers twaalf duels niet meer verloren. Maar in de uitwedstrijden was het loeren op een counter in een behoudend concept al spelen met vuur. Tegen PSV en Fortuna Sittard liep het nog goed af voor Feyenoord en de inhaalrace stokte pas vorige week met een spectaculaire remise bij Vitesse. Gisteren was de landskampioen een karikatuur van zichzelf en prompt nam Beenhakker in gedachten reeds afscheid van de landstitel.

De achterstand op PSV groeide na de uitglijder bij Willem II tot tien punten, waarbij Feyenoord een wedstrijd minder heeft gespeeld. "We kunnen onze titelaspiraties op een laag pitje zetten", concludeerde Beenhakker. "Zeven verliespunten meer dan PSV is erg veel. We hebben het niet meer in eigen hand en die teleurstelling zullen we als grote mannen moeten accepteren." Een Feyenoord in vorm had de 1-0 voorsprong na een uur spelen nooit meer uit handen gegeven. Maar met een kleurloos middenveld en een opvallend kwetsbare verdediging constateerde Beenhakker dat zijn elftal wederom aan een "Willem II-syndroom" had geleden.

Vorig seizoen werd Feyenoord nog vernederd door de stuntploeg van Adriaanse. De bij Willem II vertrekkende trainer liet zijn afkeer van het spel van Feyenoord bij die gelegenheid zo duidelijk blijken dat Beenhakker zich gepikeerd afvroeg of hij soms het clublied van de Tilburgers moest gaan zingen. Gisteren onderstreepte Adriaanse zijn liefde voor Ajax door zijn verkapte sollicitatie naar een functie in de Arena kracht bij te zetten met een nieuwe zege op Feyenoord. Dat succes kwam voor Willem II als geroepen na de slappe vertoning bij Ajax en de uitschakeling door AZ in de kwartfinales van de bekercompetitie in wat door Adriaanse toch als 'week van de waarheid' was uitgeroepen.

Zo streed Willem II gisteren dus voor zijn laatste kans om zich voor Europees voetbal te kwalificeren en kon Feyenoord zich in de titelrace met PSV en zowaar ook Ajax geen puntverlies permitteren. Maar die intenties waren aanvankelijk niet zichtbaar. Op het veld leken de spelers van Willem II en Feyenoord een stille tocht tegen het supportersgeweld buiten het stadion te hebben georganiseerd. In de slaapverwekkende eerste helft deden beide elftallen aan zelfcensuur door elk risico uit te bannen en toen de patstelling na rust eindelijk doorbroken werd, had het elftal van Willem II de beste kaarten in handen.

Hoogmoed zal onbewust een rol hebben gespeeld bij de afwachtende houding van Feyenoord na de fraaie treffer van aanvoerder Bosvelt, die zich vandaag voor het eerst bij de Oranje-selectie mag voegen. Bondscoach Rijkaard zal zich gisteren echter hebben afgevraagd waarom hij verdediger Konterman tot international heeft gepromoveerd. Uitgerekend tegen zijn oude club speelde de voorstopper van Feyenoord zijn slechtste wedstrijd van het seizoen. Zonder een woord te zeggen stapte Konterman na afloop in de spelersbus en woorden waren bij zijn povere optreden inderdaad overbodig.

Ook Van Gobbel stuntelde weer eens als een amateur, waardoor de uitstekend spelende Belgische middenvelder Caluwe in de 70ste minuut Willem II-aanvaller Abdellaoui vrij voor Dudek kon zetten: 1-1. Zeven voor minuten voor tijd keek de defensie van Feyenoord apatisch toe hoe rechtsback Prommayon een combinatie met Galasek stijlvol met de buitenkant van de schoen mocht bekronen: 2-1. " Zijn eerste, zijn mooiste en tevens zijn laatste doelpunt voor Willem II", grapte doelman Van Fessem.

Zo ver had Feyenoord het niet hoeven laten komen als Cruz bij een 0-0 stand had geprofiteerd van een dubieuze beslissing van scheidsrechter Bossen. Terwijl Cairo uit buitenspelpositie terugliep - deed hij wel of niet mee aan het spel? - kon de flegmatieke Argentijn zo naar het doel van Van Fessem lopen. Maar Cruz raakte slechts de buitenkant van de paal, zodat hij op acht doelpunten bleef staan en dat is voor een spits van zijn kaliber veel te weinig.

De onder dwang van de FIFA toch naar Ivoorkust vertrokken Kalou om daar een interland te spelen, werd bij Feyenoord node gemist. Maar Feyenoord miste gisteren alle karaktertrekken van een landskampioen. En Willem II-coach Adriaanse kon toch niet nalaten te zeggen dat Feyenoord had verloren van een ploeg, die "normaal gesproken als tiende hoort te eindigen".


Zie ook:

Combikaart (21 februari 2000)
Politie Tilburg houdt 236 voetbalsupporters aan (21 februari 2000)

NRC Webpagina's
21 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)