U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   O P I N I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Willem II

Feyenoord Fanpage

Ajax


Combikaart


HET PROBLEEM VAN het supportersvervoer gold lang als symptomatisch voor het Nederlandse beleid tegen voetbalvandalisme. Het bleek maar niet mogelijk alle betrokken organisaties op één lijn te krijgen. Ten slotte kwam er toch de 'combikaart', kroonjuweel van de zogeheten ketenbenadering die als hoogste goed geldt bij de bestrijding van voetbalvandalisme. De kaart levert twee vliegen in één klap, speciaal vervoer van risicosupporters en gescheiden toegang tot het stadion.

Uitgerekend dit nuttige beleidsinstrument ligt nu onder vuur. Supporters uit het hele land liepen er dit weekeinde in Tilburg tegen te hoop. Ongeregeldheden konden bijna niet uitblijven. Maar de politie was goed voorbereid en presenteerde zelfs een veelbelovende innovatie: het kwam tot massale arrestaties in plaats van de gebruikelijke charges over en weer, die toch altijd een onbevredigende nasmaak achterlaten. De toepassing van snelrecht verzekerde in Tilburg een element van rechterlijke controle en bevorderde tegelijk de aanspreekbaarheid van individuele ordeverstoorders. En daar is het toch om begonnen: uit de anonimiteit halen.

HET SUPPORTERSPROTEST heeft een opmerkelijk kantje. De KNVB ondersteunt de bezwaren en bepleit de regeling strikt te beperken tot echte risicoduels. Daarmee wordt de zo belangrijk geachte ketenbenadering in elk geval psychologisch toch weer verbroken. Is daar reden voor? De combiregeling heeft zeker bezwaren. Het is een nogal technocratische benadering van een ingewikkeld verschijnsel. De vraag is vooral of de kuddegewijze aanpak van supporters niet zijn eigen agressie oproept. Aan de andere kant is het een hard historisch feit dat de uitwedstrijden van de vijf risicoclubs veelvuldig tot incidenten leiden. Staatssecretaris Vliegenthart (Sport) heeft al eerder de noodzaak erkend om het begrip risicowedstrijd scherper af te bakenen. Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Tilburg oppert zij nu om nog eens te kijken naar de inderdaad omslachtige regeling waarbij supporters worden verplicht eerst allemaal bijeen te komen in de plaats van de uitclub. Maar wegdefiniëren zal niet lukken. Risicowedstrijden blijven een reëel gevaar. En een risicomarge zal er altijd zijn.

Het alternatief voor de combiregeling is dat burgemeesters eerder een wedstrijd verbieden. Misschien moet het daar zo langzamerhand ook wel van komen.


Zie ook:

Feyenoord verspeelt titelkansen in grimmige ambiance (21 februari 2000)
Politie Tilburg houdt 236 voetbalsupporters aan (21 februari 2000)

NRC Webpagina's
21 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)