U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   H E E R T J E :
Allochtonen-medley

RAOUL HEERTJE
Zodra de woorden allochtoon, multicultureel en NPS in één zin verschijnen, krijg ik vrij snel jeuk op plekken waarvan ik niet wist dat ze bejeukbaar waren. Een aantal keren per maand leidt deze gevaarlijke combinatie tot dubieuze telefoontjes van programmamakers. Of ik misschien 'een grappige Surinamer, hilarische Marokkaan of een andere lachwekkende allochtoon' ken. Daar willen ze namelijk iets mee doen. Iets goeds natuurlijk.

De schijnheiligste missionaris kan nog behoorlijk wat leren van deze figuren. Onder het mom van eerlijke kansen bieden verpesten ze juist de voortschrijdende integratie van zogenaamde allochtonen. Zo liet de NPS ten behoeve van haar Comedyprogramma zo veel mogelijk gekleurde comedians invliegen. Dat ze in veel gevallen ook in eigen land niet grappig werden bevonden, deed niet ter zake. Voor de belangrijkste test, een hardnekkig gekleurde huid, waren ze cum laude geslaagd. Wat is nu zo leuk (tenminste voor een blanke als ondergetekende)? Als je gewoon op kwaliteit, persoonlijkheid, gevoel voor humor etc. selecteert vliegen de allochtonen je vanzelf om de oren. Niet omdat ze allochtoon zijn maar omdat veel grappige en interessante mensen ook nog allochtoon blijken te zijn.

Rick van der Ploeg lijkt dit ook te onderkennen, maar heeft helaas nog niet het overtuigende wapen gevonden in zijn strijd met de gevestigde cultuurorde. Opgewonden blijft deze conservatieve meute roepen dat kwaliteit het enige criterium moet blijven. Als dat inderdaad het criterium is, zou er helemaal geen probleem bestaan.

Tijdens het kijken naar het NPS-programma Opvoeden in Beeld, in de serie Het Allochtoon Video Circuit, overviel me dezelfde moedeloosheid als bij het luisteren naar de subsidiepotbeluste programmamakers. Waarom moeten zo nodig alleen allochtonen in beeld komen? Als je de ouders selecteert op persoonlijkheid, originele invalshoeken of wat je dan ook belangrijk vindt, stuit je toch vanzelf op een aantal allochtonen? Dan kom je ook vanzelf de specifieke allochtone-ouders-opvoedingsvraagstukken tegen. De makers zullen eerst zelf opgevoed moeten worden. Hun door de feiten achterhaalde en luie werkwijze schreeuwt om harde maatregelen. Een duidelijk geval van te veel zakgeld en een ongeïnspireerde leefomgeving. Oftewel een veel te rijke suiker-netmanager-oom. Natuurlijk ontstaan er opvoedingsproblemen tussen ouders die geen Nederlands spreken en hun vernederlandste kinderen. Veel van die ouders hebben zichzelf buiten de maatschappij geplaatst. Tijdens de allochtonenmedley Opvoeden in Beeld worden ze daar nooit op aangesproken. Waarschijnlijk uit angst de soms pijnlijke discussie echt op gang te brengen. Gelukkig hebben de allochtonen dit soort programma's helemaal niet nodig. Zoals de vader van de bekende Krommeniese comedian Najib Amhali het jaren geleden al zei: "Allesj komnt goed."

Opvoeden in Beeld, zaterdag, Ned.3, 17.03-17.33u.

NRC Webpagina's
19 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)