U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

B E E L D :
Totaal immoreel

MARCEL HAENEN
Ieder mens heeft er wel een. Zo'n hartewens. Die van actrice Annet Malherbe (Rotterdam, 1957) ging dit jaar in vervulling. "Lekker Dordts praten." Toen ze voor haar rol als Coby, de inval-uitzendkracht in de private zorgsector, voor het eerst haar groezelige pruik opzette en het valse gebit met extra tandvlees inbracht, kwam het accent vanzelf. "Ik lach er wel om maar mijn hart huilt hoor", giechelt de nerveuze, neurotische hulpverleenster in het nieuwe programma Beetje Laat.

Anderhalf jaar lang worstelde Wim de Bie - na de artistieke scheiding met Van Kooten - met de formule van zijn tv-uitzendingen. Hij speelde de Ombudsman voor toekomstzaken en de loopse presentatrice van het programma Nachtcrème. Het was leuk, maar niet zo leuk als het was.

De eerste twee afleveringen - er volgen er nog zes - die De Bie dit jaar samen maakte met Annet Malherbe zaten daarentegen ouderwets degelijk in mekaar. Sjoppen met Sjaan en Sjeng en de sketch van vorige week zondag waarin Coby in badpak de hoogbejaarde De Bie sopt in het Bussumse sportfondsenbad waren hilarisch. Kees van Kooten is definitief een vrouw geworden.

"Ik doe gewoon wat me goeddunkt, dat is ook de afspraak", zegt Malherbe die tegelijkertijd in soepel Spaans instructies geeft aan haar uit Chili afkomstige huishoudelijke hulp. "Wim en ik inspireren elkaar. Hij heeft de ervaring en het grote overzicht. Ik werk heel intuïtief en wil eigenlijk alleen maar gek doen. Dat hele actuele, daar kan ik niks mee.

"Wim leest alle kranten, maand- en weekbladen. Hij is actief op internet, weet heel veel en signaleert alles. Dat is ook zijn taak. Ik haal mijn inspiratie meer uit de types die ik op straat rond zie lopen. Ik ben totaal apolitiek en immoreel."

Wat dat betreft was de absurde kantoortuin die ze eerder als juffrouw Jannie deelde met het Jiskefet-trio een meer natuurlijke biotoop voor Malherbe. "Jiskefet doet extremere dingen en ze spelen beter." Maar eigenlijk wil ze helemaal niet vergelijken. "In dit kleine kutlandje wil iedereen altijd maar programma's tegen elkaar afzetten. Als Koot en Bie één keer iets minder was, dan heette het: 'ze zijn nu echt op hun retour'. Ja, mogen ze zeg, godverdomme, na dertig jaar eens een keer iets minder. Tussen Koot en Bie en Jiskefet zit nu eenmaal gewoon een generatiekloof."

Merkt ze zelf die kloof? Samenspelen met de intellectuele jeugdheld? "Soms wel. Wim is veel helderder, kan dingen goed onder woorden brengen. Ik kan dat helemaal niet omdat ik zo gevoelsmatig te werk ga. Maar het is niet zo dat ik buigend binnenkom bij meneer De Bie. Ik zit daar volkomen op mijn gemak. We hebben veel plezier. Hij is gewoon ook nog een jongen die in de weer is met zijn speelgoed."

NRC Webpagina's
19 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)