U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Buffy the Vampire Slayer

TITIA KETELAAR
Meestal is het andersom. Een aardige en redelijk succesvolle film wordt door een handige producer omgezet in een televisieserie. Dan blijkt dat er van de film die tweeënhalf uur lang nog amusant was, tijdens de serie slechts een uitgekauwd verhaal en kartonnen karakters overblijven. Was bijvoorbeeld de film Dangerous Minds met Michelle Pfeiffer als stoere ex- marinier nog leuk, actrice Annie Potts maakte van hetzelfde karakter een zeikerige sociaal-werkster waardoor de serie Dangerous Minds een aaneenschakeling van onwerkelijke problemen en Hollywood-achtige oplossingen werd.

Slechts zelden weet een producer een draak van een film om te zetten in een succesvolle serie, zoals het duo Fran Rubel Kuzui en Joss Whedon wist te doen met de film Buffy the Vampire Slayer (1992). De film flopte, de serie is nu in haar vierde seizoen en lijkt steeds populairder te worden.

De film is de proloog op de serie. Buffy Summers, slechts geïnteresseerd in de captain van het footballteam en kleren, krijgt op een dag te horen dat zij uitverkoren is om vampiers te doden. Het verandert haar leven. In plaats van winkelen, moet ze nu onder leiding van haar leermeester trainen. Op het moment dat deze haar nog nauwelijks op haar taak heeft voorbereid, komt de slechtste der vampiers op haar pad. En natuurlijk weet Buffy hem in al haar onhandigheid te verslaan.

Het is juist dit voorspelbare verhaal dat de film zo slecht maakt en al proberen de acteurs nog iets van hun rollen te maken, geloofwaardig wordt de film Buffy nooit. Kirsty Swanson als Buffy is een leeghoofd, Donald Sutherland komt als leermeester niet uit de verf en Rutger Hauer is als vampier weinig angstaanjagend.

Nee, dan de serie. Sarah Michelle Gellar als Buffy weet haar vampiers met een combinatie van bijtend sarcasme en tae-bo te verslaan. Beste vriendin Willow (Allison Hanigan, die eerder in My Stepmother is an Alien speelde) zorgt door haar boekenkennis en geratel dat demonen uit de buurt blijven, en Anthony Stewart Head komt door zijn nadrukkelijke Britse accent als een veel geloofwaardiger leermeester van bovennatuurlijke zaken over dan Sutherland.

Buffy the Vampire Slayer, (Fran Rubel Kuzui, VS, 1992), Fox, 21.30- 23.00u.

De televisieserie Buffy the Vampire Slayer is dagelijks op Net5, 18.10- 19.00u.

NRC Webpagina's
15 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)