U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
De wereld is rot

TOM-JAN MEEUS
Naar de nadelen van de verborgen camera is geen dieptestudie meer nodig. Veelvuldig hebben actualiteitenrubrieken en documentairemakers de laatste jaren laten zien dat het een gemaksmiddel is geworden. Boeven gedragen zich als boeven. Bankemployées zijn soms bereid een tonnetje zwart weg te zetten. Een chirurg amputeert wel eens het verkeerde been. Het zijn feiten die, dat is gebleken, ook zonder een vals voorkomen zijn te achterhalen. Zodat de vraag is waarom er een elementaire fatsoensregel voor geschonden moet worden.

Wie met deze zekerheden in het achterhoofd de BBC-serie MacIntyre undercover bekijkt, merkt al gauw dat principes soms lastig zijn. De maker, BBC-reporter Donal MacIntyre, laat zich in de eerste aflevering filmen in Milaan en zal daar in de verrotte ambiance van het modellenbureau Elite infiltreren. Hij begint laag maar zal hoog eindigen, kondigt hij aan: het project zal een jaar duren. Hij schuwt het tromgeroffel allerminst: zijn camera is zijn wapen. Het gaat over meisjes van soms 13, 14 jaar. Ze zijn doorgedrongen tot het modellenbureau dat Cindy Crawford en Naomi Campbell bekendmaakte. Van Girl power is weinig sprake. De kinderen zijn voor hun Italiaanse begeleiders een soort vee. Ze leven op elkaar gepropt in studentenkamertjes en hun uiterlijk is handelswaar in Milanese nachtclubs. Middelbare mannen betalen de begeleiders, achter de rug van de modellen, voor hun gezelschap. Het begeleidende commentaar verraadt overigens soms meer dan de schimmige beelden uit het nachtleven; de muziek maakt vrijwel ieder gesprek onverstaanbaar. Tussendoor verschijnt Donal MacIntyre om zijn walging toe te lichten.

Niet alleen de begeleiders slaan een slaatje uit de kinderen. Ook de lui aan de top hebben, aldus MacIntyre, de moraal van de eerste de beste pooier. De verborgen camera registreert het (bijna) allemaal. En intussen wordt een nieuwe groep tieners aan de bazen van Elite voorgesteld, en uit alles blijkt dat de mannen er helemaal klaar voor zijn, en dan krijg je Donal MacIntyre weer: de wereld is rot, meneer.

Een moeder en een voormalig model, wier leven door Elite naar de knoppen is geholpen, beschouwen het als grote gerechtigheid dat al deze rotzooi is geregistreerd. Zij vertellen, zonder verborgen camera, dat ze het altijd al wisten. De documentaire heeft zijn uitwerking niet gemist. Vier hoge medewerkers van Elite werden geschorst nadat het programma november vorig jaar op de BBC werd vertoond. Dat zou zonder die verborgen camera natuurlijk nooit zijn gebeurd. De bazen van Elite zouden de beschuldigingen arrogant hebben weersproken, er een dreigement met een procesje tegenaan hebben gegooid, en basta. Nu kan Donal MacIntyre zelf uitleggen welke de effecten van zijn infiltratie waren. Hij is de held die de rotzakken heeft ontmaskerd. Het klopt. En toch klopt er iets niet.

MacIntyre Undercover: Fashion Victims, woensdag, Net5, 20.30- 21.45u.

NRC Webpagina's
15 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)