U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Vodafone Airtouch

Mannesmann AG


Rivalen prediken verzoening na lange strijd

Goede deal redt eer Mannesmann


De slag om Mannesmann is beslist in het voordeel van Vodafone. Maar de nederlaag is minder groot dan hij op het eerste gezicht lijkt. De bestuursvoorzitter van het Duitse bedrijf, Klaus Esser, heeft er het beste van gemaakt.

Door onze redacteuren
STÉPHANE ALONSO en MICHIEL VAN NIEUWSTADT

ROTTERDAM, 4 FEBR. Na drie maanden verbeten strijd stonden bestuursvoorzitter Chris Gent (Vodafone) en Klaus Esser (Mannesmann) gisteren samen pers en analisten te woord. "We hebben allebei gewonnen", besliste Gent, die zijn collega een maand geleden nog belachelijk maakte door diens Duitse accent in het Engels na te bootsen. Gent had zelfs lovende woorden over voor Esser en zijn 'oorlogsteam'. De Duitse bestuursvoorzitter was op zijn beurt niet minder verzoenend: "Ik kijk in het bijzonder uit naar de samenwerking met Chris Gent."

Mannesmann legt onmiskenbaar het hoofd in de schoot. Het bedrijf heeft zich tevergeefs proberen te wapenen tegen het vijandige bod van Vodafone. Een miljoenenverslindende reclamecampagne bood geen soelaas. Mannesmann zocht steun bij het Franse conglomeraat Vivendi en de Internetprovider AOL Europe, maar deze bedrijven lieten de Duitsers uiteindelijk in de steek. Vivendi ging zelfs met Vodafone in zee.

Esser, die sinds zijn aantreden het Duitse conglomeraat Mannesmann omvormde tot een van de opwindendste telecombedrijven van Europa, speelde de nationalistische kaart. Het vooruitzicht dat een van meest prestigieuze Duitse bedrijven wordt overgenomen door een buitenlands bedrijf ontstemde zelfs de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder. Schröder begon zich openlijk met de kwestie te bemoeien, wat bij zijn Britse ambtgenoot Tony Blair weer in het verkeerde keelgat schoot. Het mocht niet baten. De protesten van vakbonden en politici in Duitsland zijn inmiddels verstomd.

Ondanks de harde eisen van Esser kunnen aandeelhouders Mannesmann geen contant geld, maar alleen aandelen Vodafone tegemoet zien. En, het allerbelangrijkste: Vodafone houdt vast aan zijn meerderheidsbelang en krijgt 50,5 procent in de nieuwe combinatie.

Toch is de Duitse huid duur verkocht. Dat is grotendeels de verdienste van Esser. De afgelopen drie maanden ontpopte hij zich als de verdediger van de belangen van aandeelhouders. Hij ging tot het uiterste om de best mogelijke deal voor 'zijn' aandeelhouders binnen te slepen. Voor elk eigen aandeel ontvangen de eigenaren van Mannesmann nu ruim 58 aandelen Vodafone. In eerste instantie bood Vodafone niet meer dan 43 van zijn eigen aandelen (onofficieel). Een Londense analist, die niet met zijn naam in de krant wil, noemt het laatste bod van Vodafone "veel te genereus", bijna "excessief". Winnaars en verliezers zijn in elk geval ook te vinden in de marge van 's werelds grootste fusie ooit. Zakenbankiers en advocatenkantoren die bij de fusie betrokken zijn geweest incasseren voor hun adviezen gezamenlijk naar schatting twee miljard gulden.

Ook KPN kan profiteren van de machtsconcentratie. Blijkens een koersexplosie met meer dan negentien procent van het aandeel vanochtend zien beleggers in elk geval mogelijkheden voor het Nederlandse telecombedrijf. Algemeen wordt aangenomen dat Mannesmann het deze herfst overgenomen Britse Orange zal moeten verkopen om van toezichthouders toestemming te krijgen voor de overeenkomst. KPN was vorig jaar een van de kandidaten voor de aankoop van Orange, evenals France Telecom.

Voor Mannesmann is er een andere pleister op de wonde, zij het een minieme. De combinatie Vodafone/Mannesmann krijgt een hoofdkantoor in Düsseldorf én in Londen. Ook is afgesproken dat Mannesmann zijn eigen 'strategische plannen' mag voortzetten.

Belangrijker is dat de partners zijn overeengekomen dat Arcor en Infostrada, de belangen van Mannesmann in vaste telecommunicatie, niet verkocht zullen worden. Gent liet er vanaf het begin geen twijfel over bestaan dat het Mannesmann wilde 'uitkleden'. Het Britse bedrijf was eigenlijk alleen geïnteresseerd in de divisie voor mobiele telefonie. Plannen om de vaste telecommunicatie overboord te zetten, zijn voorlopig van de baan. Weer een puntje voor Esser.

Wederzijds respect en samenwerking zijn de nieuwe toverwoorden, hoe ongeloofwaardig dit ook mag klinken na het modderfestijn van de afgelopen drie maanden. Gent wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van de combinatie en Esser zal het komende half jaar leiding geven aan de integratie van de twee bedrijven. Wat Esser daarna zal doen, is onbekend, maar het zal de 'kampioen van de aandeelhouders' weinig moeite kosten een nieuwe baan te vinden. Vodafone en Mannesmann zullen vanaf vandaag gezamenlijk hun explosief gestegen marktwaarde op de beurs moeten gaan waarmaken. Dankzij de combinatie van het web van internationale belangen van Mannesmann en Vodafone verwerft het management controle (meer dan 50 procent van de aandelen) in mobiele telefoonbedrijven in tien Europese landen (waaronder het Nederlandse Libertel). In een handvol andere Europese landen heeft het nieuwe bedrijf minderheidsbelangen.

Zeggenschap biedt belangrijke voordelen, zo is de gedeelde mening onder analisten. De eigenaar van een groot Europees netwerk kan op grote schaal nieuwe mobiele technologie en diensten introduceren. Dat kan van cruciaal belang zijn, omdat mobiele telecombedrijven de komende een tot twee jaar grof zullen moeten investeren in licenties en apparatuur voor een nieuw veel sneller netwerk.

Consumenten moeten deze zogeheten derde generatie technologie gaan gebruiken om videobeelden en websites te gaan verzenden met hun mobieltjes. Een groot bedrijf dat zijn dochters controleert kan schaalvoordelen behalen bij de miljardeninvesteringen die voor de deur staan en als grote klant een vuist maken, bijvoorbeeld naar sterke toeleveranciers als het Finse Nokia. Analisten voorzien dat de grootste fusie ooit zal leiden tot nieuwe machtsconcentraties in de branche. Want naast alle rationele elementen speelt ook een gevoel van angst een belangrijke rol in de fusieslag rond de zaktelefoon. Wie niet rap groter groeit en zijn beurskoers niet opzweept met grootse verwachtingen loopt kans zelf slachtoffer te worden van een overname. In de slag om groot, groter grootst heeft Chris Gent, door The Economist onlangs nog geportretteerd als Mr Boring, voorlopig de slag gewonnen. Wat voelt beter, vroegen journalisten gisteren aan Gent: de overnamestrijd winnen of een zege van het Britse cricketteam. Gent, een grote cricketfan, koos voor het eerste omdat hij in het overnamegevecht "enige mate van controle" had kunnen uitoefenen.

Maar Gent verheugde zich op de volgende overwinning van het nationale cricketteam. "Ik zal Klaus moeten leren om van cricket te genieten."


Zie ook:

Dialoog Mannesmann/Vodafone (3 februari 2000)
Vodafone dreigt met de rechter (23 december 1999)
Slag om Mannesmann: leve de tweeslachtigheid (23 november 1999)
Hoger bod Vodafone op Mannesmann (19 november 1999)
Recordbod in overnameslag telecomsector (15 november 1999)

NRC Webpagina's
4 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)