U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Dialoog Mannesmann/Vodafone

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 3 FEBR. Het Britse telecombedrijf Vodafone AirTouch en het Duitse Mannesmann, die al maanden zijn verwikkeld in een overnamegevecht, proberen alsnog tot een vergelijk te komen. Aanstaande maandag loopt het vijandige bod van Vodafone op Mannesmann af.

Het Britse dagblad Financial Times schrijft dat bestuursvoorzitter Chris Gent van Vodafone vannacht naar Düsseldorf is gevlogen, de thuisbasis van Mannesmann. De Britse topman zou daar onderhandelen met zijn Duitse collega, Klaus Esser, over de voorwaarden van een eventuele overname.

Vodafone is uit op een meerderheidsaandeel in Mannesmann. Voor de aandeelhouders van het Duitse telecombedrijf zou dan 47,5 procent overblijven. Maar Vodafone is volgens het Britse dagblad Financial Times bereid om dat percentage omhoog te schroeven, zelfs tot 49,9 procent. Vodafone heeft een bod in eigen aandelen uitgebracht op Mannesmann ter waarde van 178 miljard euro (392 miljard gulden).

Vanochtend is bevestigd dat er wordt onderhandeld. Beide bedrijven ontkennen overigens dat een akkoord nabij is. Een woordvoerder van Mannesmann zegt tegen de Frankfurter Allgemeine Zeitung dat er sprake is van een "open dialoog tussen beide concerns".

Vandaag staat een vergadering gepland van de raad van commissarissen van Mannesmann. Dat heeft verdere speculaties gevoed dat er mogelijk al dit weekeinde overeenstemming wordt bereikt.

Op de beurs is enthousiast gereageerd op de mogelijkheid van een fusie. Het aandeel van Mannesmann schoot omhoog met bijna 10 procent tot 325 euro. Het aandeel van Vodafone steeg 0,25 pond in prijs, tot ruim 3,85 pond. Het vijandige bod van Vodafone is daardoor gestegen tot 344 euro voor elk aandeel Mannesmann.

De 'toenadering' komt op het moment dat Vodafone zijn Duitse branchegenoot opnieuw een gevoelige slag toebrengt. Gisteren werd bekend dat Vodafone samen met partner Vivendi, een Frans conglomeraat waarmee het Internetactiviteiten wil ontplooien, een aandeel gaan kopen in AOL Europe, onderdeel van de Amerikaanse Internetprovider America Online en het Duitse mediabedrijf Bertelsmann.

Mannesmann was ook geïnteresseerd in een samenwerking met AOL Europe en voerde hierover de afgelopen week onderhandelingen met Bertelsmann. Het is de tweede keer in korte tijd dat Vodafone een bedrijf wegkaapt voor de neus van Mannesmann. Vorige week bezegelde Vodafone een alliantie met Vivendi, dat op dat moment ook met Mannesmann in gesprek was over samenwerking.

NRC Webpagina's
3 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)