U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Vodafone Airtouch

Mannesmann AG


Mannesmann door de knieën voor Vodafone

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 4 FEBR. Het Duitse conglomeraat Mannesmann is na drie maanden verzet door de knieën gegaan voor het Britse telecomconcern Vodafone AirTouch. Met de overname is een bedrag gemoeid van ongeveer 180 miljard euro (396 miljard gulden). Door de overname ontstaat het grootste mobiele- telecommunicatiebedrijf ter wereld met 42 miljoen abonnees. Mondiaal bedient het tien procent van de mobiele bellers.

De bestuursvoorzitter van Mannesmann, Klaus Esser, zei vannacht na urenlange onderhandelingen dat hij bereid was het jongste bod van Vodafone aan de aandeelhouders aan te bevelen. De raad van commissarissen van het Duitse bedrijf moet vandaag tijdens een speciale vergadering toestemming geven voor de combinatie. De topman van Vodafone, Chris Gent, vloog woensdagnacht naar Düsseldorf, de thuisbasis van Mannesmann, voor een laatste poging tot onderhandeling. Aanstaande maandag zou het bod van Vodafone officieel zijn afgelopen. Gisteren werd duidelijk dat de twee partijen tot een akkoord zouden komen.

Gent en Esser zijn overeen gekomen dat de aandeelhouders van Mannesmann 49,5 procent van de aandelen van de nieuwe combinatie in handen krijgen. Voor elk aandeel van Mannesmann betaalt Vodafone 58,96 eigen aandelen, vijf procent meer dan het vorige bod (53,7 aandelen Vodafone). Op basis van de huidige koersen vertegenwoordigt het bod een waarde van 353 euro per aandeel. Gent wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van de combinatie. Esser treedt voorlopig niet af, zoals hij eerder aangaf, maar zal nog vijf maanden aanblijven om leiding te geven aan de integratie van de twee bedrijven. Een woordvoerder van Vodafone heeft gezegd dat er geen ontslagen zullen vallen als gevolg van de fusie.

De combinatie moet worden goedgekeurd door de Europese mededingingsautoriteiten, hetgeen gebruikelijk is bij grensoverschrijdende fusies. De Europese Commissie neemt hierover op 17 februari een voorlopige beslissing, aldus een woordvoerder van de Commissie. Waarschijnlijk moet Vodafone het recentelijk aangekochte Orange, de Britse aanbieder van mobiele telefonie, weer afstoten om een te dominante positie in Groot-Brittannië te voorkomen. KPN heeft voor Orange belangstelling.


Zie ook:

Dialoog Mannesmann/Vodafone (3 februari 2000)
Vodafone dreigt met de rechter (23 december 1999)
Slag om Mannesmann: leve de tweeslachtigheid (23 november 1999)
Hoger bod Vodafone op Mannesmann (19 november 1999)
Recordbod in overnameslag telecomsector (15 november 1999)

NRC Webpagina's
4 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)