U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Nederlandse Voetbalsite

Gerechtshof: leeftijdsgrens scheidsrechters onrechtmatig

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 13 JAN. De KNVB moet de scheidsrechters Jaap Uilenberg en Wout Schaap en assisent- scheidsrechter Jan Kardol weer toelaten in het betaald voetbal. De drie waren door de voetbalbond op non-actief gesteld omdat ze te oud waren.

Het gerechtshof in Amsterdam heeft vanmorgen bepaald dat er geen rechtvaardiging bestaat voor de door de KNVB gehanteerde leeftijdsgrenzen. De Nederlandse voetbalbond hanteert een leeftijdsgrens van 47 jaar voor scheidsrechters en 49 jaar voor assistent- scheidsrechters in het betaalde voetbal. Twee keer kan dispensatie voor een jaar worden aangevraagd. Arbiter Uilenberg heeft in het verleden ook van die mogelijkheid gebruik gemaakt. Per 1 juli liet de KNVB echter weten dat de toen 49-jarige Uilenberg en de 47-jarige Schaap van de scheidsrechterslijst werden afgevoerd. Schaap kreeg geen compensatie.

Daarop spanden de arbiters en de belangenvereniging scheidsrechters betaald voetbal (BSBV) een kort geding aan tegen de KNVB. De president van de rechtbank in Utrecht stelde op 26 augustus vorig jaar de bond in het gelijk. De arbiters gingen vervolgens in hoger beroep. De president van het gerechtshof in Amsterdam besloot vanmorgen dat de door de KNVB gehanteerde leeftijdsgrens niet gerechtvaardigd is. Daarmee is de uitspraak van de Utrechtse rechtbank verworpen en dient de KNVB de arbiters weer toe te laten. Volgens het hof beschikt de voetbalbond over een uitgebreid aantal adequate meetinstrumenten om de geschiktheid van een scheidsrechter voor het leiden van wedstrijden in het betaalde voetbal vast te stellen. Voor aanvang van het seizoen worden arbiters door de medische afdeling van de KNVB onderworpen aan een intensieve keuring. Vier keer per seizoen moeten zij een conditietest afleggen en twee keer wordt de spelregelkennis getoetst. Wie één keer faalt, wordt van de A-,B- of C-lijst afgevoerd.

De bond is van mening dat arbiters op latere leeftijd blessuregevoeliger zijn en vanwege een mindere basisconditie slechter gaan fluiten en voerde daarom ook een leeftijdsgrens in. Het hof stelde vanmorgen dat de argumenten van de bond niet overtuigend genoeg zijn om een loopbaan van een scheidsrechter op grond van zijn leeftijd te kunnen beëindigen.

Scheidsrechter Roelof Luinge: "Ik ben blij dat Jaap Uilenberg terugkeert op de Nederlandse verlden. Hij is een zeer goede scheidsrechter en heeft altijd uitstekend gefunctioneerd. In zijn laatste jaar is hij zelfs op de derde plaats op de pormotie/degradatielijst geëindigd. Ik vind dan ook dat arbiters moeten worden geselecteerd, niet op leeftijd. Een oudere scheidsrechter moet een toegevoegde waarde hebben, maar dat geldt ook voor bijvoorbeeld een 35-jarige."

Woordvoerder R. de Leede van de KNVB kon vanmiddag nog niet uitvoerig reageren. "Wij wachten het vonnis af. We kunnen niet in een middag met de botte bijl door onze reglementen gaan."


Zie ook:

'KNVB discrimineert arbiters op leeftijd' (13 augustus 1999)

NRC Webpagina's
13 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)