U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Andromeda Strain

MARISKA GRAVELAND
Wetenschappers in films. Ze zijn óf krankzinnig, óf megalomaan óf gewoonweg lachwekkend, met als recent dieptepunt de vrouwelijke sexy kerngeleerde met sportbroekje in James Bonds The World is not enough. Een gunstige uitzondering is The Andromeda Strain uit 1971. Robert Wise, regisseur van West Side Story en The Sound of Music, nam alle tijd om een wetenschappelijk onderzoek naar een mysterieus virus op de voet te volgen.

The Andromeda Strain is eerder een detective- dan een sciencefictionfilm. Het grootste gedeelte speelt zich af in een ondergronds hightech-laboratorium in de woestijn van Nevada, waar vijf wetenschappers een virus bestuderen dat bijna alle bewoners van het dorpje Piedmont in één klap heeft gedood. Twee mensen, een alcoholische man en een baby, hebben kans gezien te overleven. Waarom juist zij? Dat is de vraag die de wetenschappers moeten oplossen. Hierbij krijgen hun deducties en analyses ruim baan. Het futuristische laboratorium ziet er perfect uit, met al zijn rode rondingen, felle Xenon-lampen en zilverkleurige zuurstofslurven. De toon wordt gezet door een plezierig langgerekte registratie van het bizarre immuniseringsproces van de wetenschappers, die totaal bacterievrij in het laboratorium moeten aankomen. Helemaal mooi zijn de psychedelische intermezzo's, bestaande uit beelden van het virus.

The Andromeda Strain, vernoemd naar het sterrenbeeld Andromeda, is gebaseerd op het gelijknamige boek van Michael Crichton. Dat is geen aanbeveling meer - Crichtons boeken leidden tot hilarische verfilmingen als Congo en Sphere - maar destijds liet hij nog wél zien dat wetenschap en fictie prima samen kunnen komen. Maar geen film met wetenschappers of er komt wel een opgestoken vingertje in voor. "Ga niet te ver in je experimenten, want dan keren ze zich onherroepelijk tegen je", is de waarschuwing van The Andromeda Strain. De producenten van de film hebben hier niet naar geluisterd: de soundtrack werd geperst op een grote zeshoekige plaat, die echter op geen enkele platenspeler kon worden gedraaid zonder schade aan te brengen. De wetenschap is in films toch altijd aanzienlijk verder gevorderd.

The Andromeda Strain (Robert Wise, VS, 1971), vrijdag, BBC1, 1.15-3.20u.

NRC Webpagina's
27 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)