U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Absurd extreem geweld

EDO DIJKSTERHUIS
Om zijn debuutfilm El Mariachi te financieren verkocht Robert Rodriguez zijn auto, was proefkonijn voor geneesmiddelen en leende geld bij vrienden. De bordkartonnen decors, morsige make-up en de goedkope muzikale omlijsting met casio-orgeltjes verraden het extreem lage budget (7.000 dollar) waarmee de film gemaakt werd, maar filmmaatschappij Columbia herkende in deze ruwe productie het uitzonderlijke talent van Rodriguez en contracteerde de Mexicaanse Amerikaan.

Het verhaal van Desperado borduurt voort op Rodriguez' debuutfilm. De naamloze muzikant wiens geliefde op het eind van El Mariachi (1992) wordt neergeschoten en die zelf een kogel door zijn hand krijgt, is uit op wraak. Met een gitaarkoffer vol wapentuig en de beeldschone Carolina aan zijn zijde, jaagt hij op drugsbaron Bucho die hij verantwoordelijk houdt voor zijn ongeluk.

Net als in El Mariachi is in Desperado het verhaal volledig ondergeschikt aan de weergave van geweld, zo extreem dat het absurd is. De film zou daarom net zo goed een remake als een vervolg van El Mariachi genoemd kunnen worden. Maar dan wel een dure remake. Hierdoor lijkt het bloed minder op ketchup, kon Los Lobos worden ingehuurd voor de sfeervolle soundtrack en was er geld voor Engels sprekende steracteurs in plaats van Spaanstalige amateurs. Zo speelt hartenbreker Antonio Banderas (Philadelphia, The Mask of Zorro) de hoofdrol en is Selma Hayek Carolina. Ook Quentin Tarantino, die later samen met Rodriguez de onvolprezen actie-horror- komedie From Dusk till Dawn maakte, komiek Cheech Marin en Steve Buscemi (Reservoir Dogs, Fargo) zijn van de partij.

Zij vertolken overigens geen grote rollen. Na een optreden van hooguit een half uur - genoeg voor een sterk verhaal of absurde mop - worden de meeste personages al afgevoerd met lood in het hoofd of staal tussen de ribben. Want daar gaat het in Desperado vooral om: schieten, slaan, steken en opblazen. Het spoor van lijken leidt naar een uiteindelijke shoot-out van ongekend bombastische omvang. De film is een op hol geslagen carrousel van karikaturaal geweld dat zorgvuldig is vastgelegd in broeierige close-ups en vervreemdende slow-motion beelden. Als maker van een 'Wild Bunch van de jaren negentig' verheft Rodriguez extreem geweld tot een absurd maar sierlijk ballet van bloed en kogels.

Desperado (Robert Rodriguez, Verenigde Staten, 1995), zaterdag, Net5, 22.00-23.50u.

NRC Webpagina's
22 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)