U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Singapore gooit telecommarkt onverwacht open


SINGAPORE, 22 JAN. Singapore gaat zijn telecommarkt ter waarde van 3 miljard dollar in april opengooien, twee jaar eerder dan gepland. Dat heeft de Singaporese regering gisteren bekend gemaakt.

Het besluit, dat vriend en vijand heeft verrast, is genomen na een universitair onderzoek naar de concurrentiepositie van de Singaporese telecommarkt in Azië. Singapore is weggezakt naar de vierde plaats, achter Australië, Japan en Hongkong, aldus de onderzoekers.

"De omstandigheden zijn veranderd en we zullen mee met de tijd moeten", zei gisteren de minister van Communicatie Yeo Cheow Tong.

Met het besluit komt een einde aan de gefaseerde liberalisering die Singapore voorstond. Naast Singapore Telecommunications (SingTel), de dominante telefoonmaatschappij, zou de komende twee jaar alleen StarHub worden toegelaten, een samenwerkingsverband van Singapore Technologies Telemedia, Singapore Power, NTT (Nippon Telegraph and Telephone Corp) en British Telecom. StarHub verwierf in maart 1998 een licentie voor zijn netwerk.

StarHub zou op 1 april beginnen, maar zegt nu dat het zijn plannen zal herzien. "Voordat we goed en wel zijn begonnen, is het concurrentiescenario plotseling veranderd", zegt Terry Clontz, bestuursvoorzitter van StarHub, in een verklaring. Het samenwerkingsverband was van plan de komende tien jaar 2,6 miljard dollar te investeren in zijn netwerk in Singapore.

De autoriteiten in de stadsstaat bieden StarHub en SingTel compensatie aan voor mogelijke verliezen, zo werd gisteren bekend gemaakt. De deregulering is positief ontvangen door andere telecombedrijven die verwachten dat Hongkong, een belangrijke regionale concurrent, nu ook snel zal volgen. Ook is de regel afgeschaft dat buitenlandse bedrijven niet meer dan 49 procent mogen bezitten van Singaporese bedrijven in de telecomsector. Hierdoor zouden British Telecom en NTT ieder hun eigen weg kunnen gaan, maar analisten verwachten niet dat dit zal gebeuren. Wel waarschijnlijk is dat buitenlandse bedrijven zich zullen inkopen in SingTel, dat nu voor 80 procent van de regering is.

Hoewel Singapore erop gebrand is het middelpunt van moderne communicatie te worden in Azië, blijft de regering nog steeds stevig greep houden op bepaalde informatievoorziening. Zo zijn satelliet-antenne's voor televisie nog steeds verboden. Dat verbod blijft overigens gehandhaafd na het besluit van gisteren. (Bloomberg)

NRC Webpagina's
22 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)