U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Met een musket onder de rok

HANS BEEREKAMP
Piratenfilms, zo leert de recente geschiedenis, hebben de neiging ver over hun budget te gaan en daarna weinig kijkers aan zich te binden. Roman Polanski ondervond het probleem in 1986 met Pirates, en de onafhankelijke Hollywoodmaatschappij Carolco Pictures ging voornamelijk failliet aan Cutthroat Island, in 1995 in Malta en Thailand geregisseerd door de Fin Renny Harlin. Ook de recensies van Cutthroat Island waren over het algemeen niet mals.

Toch valt er af en toe wel plezier te beleven aan het spektakelstuk, dat het meer moet hebben van zeeslagen en gebungel aan touwen dan van karakterontwikkeling of scenario (de credits vermelden zes schrijvers, dan weet je het meestal wel). Geen cliché blijft de kijker bespaard in dit verhaal over een onder drie broers opgedeelde schatkaart die leidt naar een grot op een Caraïbisch eiland in 1668. Er zijn verraderlijke edelen, opportunistische avonturiers, genadeloze boekaniers, een ontsnapping aan een executie, een storm, een schipbreuk, drijfzand en een held met een aapje op de schouder. Het belangrijkste verschil met al die eerdere zeerovers is dat dit aapje op de schouder van een heldin zit.

De protofeministische rol van Geena Davis, de vriendin van de regisseur, als de dochter van Zwarte Harry, die uiteindelijk kapitein wordt van het piratenschip, geeft aanleiding tot tal van fallische grapjes en rolverwisselingen. Het beteuterde, laconieke gezicht van Davis, als ze weer eens een musket van onder haar rokken te voorschijn tovert, verlost de film van totale anonimiteit.

Davis, die haar faam als 'one of the boys' vooral ontleent aan Thelma and Louise, koopt een slaaf (Matthew Modine) op de markt in Jamaica, omdat hij zegt Latijn te kennen en ze die kennis nodig heeft voor het ontcijferen van de schatkaart, maar kan behalve voor plantersvrouw ook doorgaan voor lichtekooi, drinkebroer of mastacrobaat. Een conservatieve macho als Errol Flynn zou zich omdraaien in zijn graf, als hij het zag.

Toch benut Harlin de gimmick van de piratendochter minder dan Paul Verhoeven gedaan zou hebben, zoals even de bedoeling leek. Het Nederlandse aandeel in de productie bestaat nog wel uit stuntman Dickey Beer, die ook als beul te zien is, en de vermelding van twee Nederlandse banken op de titelrol. Het schip zonk, en de inhoud van de schatkist bleek net zo weinig waarde te vertegenwoordigen als de stukjes gekleurd glas die Harlin ons voor edelstenen wil verkopen.

Cutthroat Island (Renny Harlin, VS, 1995), VRT, 21.45-23.48u.

NRC Webpagina's
14 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)