U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

B E E L D :
Apenrots of circus

Coen van Zwol
Met Predictions waagt de BBC zich aan futurologie. Hoe ziet de wereld er over vijftig jaar uit? Gisteren ging het over wonen en geluk in 2050. De architecten bleken zonnig gestemd, dat is hun beroepsgroep nu eenmaal eigen. Elk huis wordt een krachtcentrale, omhangen met zonnepanelen. Elk huis wordt een blokkendoos van losse modules, die we zelf op elkaar kunnen stapelen. We douchen, eten en slapen in één kamer. Hout wordt goud waard, de massa moet het doen met plastic. Rijken willen in torenflats wonen.

Over het geluk in 2050 waren de Britten somber. Kinderen zijn psychologisch overbewust en diep ongelukkig. Iedereen is aan de drugs. Mensen scheppen in virtual reality hun ideale partner. Het familieleven lost op en monogamie behoort tot het verleden, voorspelde een Indiase goeroe die dat niet leek te betreuren. De toekomst van de BBC is een nerveuze reeks one-liners, een schot hagel waarvan altijd wel een kogeltje doel zal raken.

Na een jaar van terugkijken verwachtte ik dat de futurologen dit jaar wel het hoogste woord zouden hebben. Tot dusver valt dat tegen. Wellicht vrezen ze de hoon van toekomstige generaties, want wat hebben we gelachen om die oude voorspellingen over het jaar 2000. Zijn die heel antiek, dan hangt het zwerk in 2000 tjokvol luchtballonnen en lopen we met witte toga's in stadsparken redelijk te zijn. Zijn die van begin deze eeuw, dan leven we als socialistische bijen in kilometershoge korven met op ieder niveau wegen, bruggen en bewegende trottoirs. Futurologen doen in de regel weinig meer dan huidige trends uitvergroten, ook bij de BBC.

Haalt Big Brother 2050? Ik durf het niet meer uit te sluiten. Veronica melkt Ruud, Bart, Willem en Karin tot de laatste druppel leeg. Gisteren 'hoogtepunten' in het kader van 'hoe gaat het nu met Martin, Sabine en Bart'. De verliezers analyseerden hoe ze uit de volksgunst vielen. Martin die tegen Sabine roddelde dat Bart homo was ("Hij wrijft met zijn teen steeds tegen mijn teen"). Dom, dom, dom "maar iedereen roddelt toch?" Sabine die Bart impalmde, maar tegen Mona zei dat ze het knulletje slechts "for the time being" aan het lijntje hield. Toen was ik de bitch, begreep ze inmiddels. Goed kijken, toekomstige kandidaten, hoe je het best jezelf kan spelen. Veronica heeft naar verluidt vier Big Brother-vervolgen in gedachten, waaronder een Big Brother-vip (bekende Nederlanders) en Big Brother-EK (samen voetbal kijken). SBS6 sluit Nederlanders op in een dubbeldekker, Net5 in een flat. In het buitenland gaan ze verder. De Duitsers maken van Big Brother een werkkamp, kandidaten moeten houthakken voor de verwarming, bedden timmeren, lakens naaien. Ook zien onze Oosterburen graag ruzie ontstaan tussen de alpha-mannetjes. De BBC heeft 35 Britten ondergebracht in plaggenhutten op een Schots eiland. In Castaway 2000 moeten ze zelf kippen slachten, schapen scheren en koeien melken. Het begint volgende week.

Dat zal de trend dan wel worden. Big Brother speelde zich af in weeïge harmonie, met veel geknuffel, gemasseer en gebadder. In de toekomst moeten de kandidaten aan de bak en worden conflicten ingebouwd. Ik weet niet of dat werkt. Big Brother was een apenrots, waar we de homo sapiens in zijn natuurlijke staat konden bespieden. Maar televisiemakers kunnen zich niet voorstellen dat deze ongeregisseerde landerigheid lang blijft boeien. Dus leren ze de aapjes kunstjes en maken ze van de dierentuin een circus. Dat ligt in hun aard. Big Brother wordt zo een voorstelling als alle anderen, de voyeuristische charme raakt op de achtergrond.

Een tip voor liefhebbers van Amerikaans theater: vanavond Hillary Clinton bij David Letterman op Fox8. Ik verwachtte het gisteravond al, maar Fox loopt drie dagen achter op Amerika. Letterman kondigde gisteren het hoge bezoek aan met Clinton-grappen. ("Clinton schrijft zich in New York in om op Hillary te kunnen stemmen. Bijzonder. De laatste vrouw waarop hij stemde droeg een nat T-shirt." ) Vanavond zal hij braver zijn, reken op een goed ingestudeerde dialoog. Letterman: "Bent u niet bang dat (nu u in New York woont) iedere idioot toeterend langs uw huis komt rijden?" Hillary Clinton: "Was jij dat, David?"

NRC Webpagina's
14 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)