U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

'Aids hoeft geen bak vol ellende te zijn'

Initiatiefnemers van De Nieuwe Omroep over hun plannen


De initiatiefnemers van De Nieuwe Omroep willen programma's uitzenden over maatschappelijke vraagstukken. Hun plannen zijn nog tamelijk vaag.

Door onze redacteur JAPKE-D. BOUMA

ROTTERDAM, 14 JAN. Het maakte een beetje een in elkaar geflanste indruk, de presentatie gisteren van De Nieuwe Omroep (DNO). Maar dat kwam, zo haastte initiatiefnemer, organisatie-adviseur Walter Etty zich te zeggen, omdat de plannen voortijdig waren uitgelekt. "We hebben nog helemaal geen campagne, en er ligt ook nog geen businessplan waar breed over vergaderd is." Ook Etty's twee medestrevers, programmamaker Aad van den Heuvel en multimedia-ontwikkelaar Thijs Chanowski, maakten een licht onvoorbereide indruk. "Thijs wist ook pas sinds dinsdag dat hij initiatiefnemer is", zei Etty. Maar enthousiast zijn ze wel, bij DNO. De omroep wil, als zij wordt toegelaten tot het publieke bestel, programma's gaan maken over natuurbehoud, ontwikkelingssamenwerking en mensenrechten. En passant wil DNO ook nog een einde maken aan de verzuilde, dichtgetimmerde structuren in Hilversum. Hoe? " Dat zien we dan wel weer", sprak Etty profetisch. De bijeenkomst werd afgesloten met het aan de deur van de Nieuwe Kerk spijkeren van een manifest. Het drietal moet voor 1 april 50.000 sympathisanten vinden die 12,60 gulden willen betalen. Als staatssecretaris Rick van der Ploeg (Media) besluit dat de DNO voldoende 'toevoegt' om tot het bestel te worden toegelaten, kan de omroep in september met uitzenden beginnen. DNO moet daarna binnen vijf jaar 300.000 leden hebben om te mogen blijven. De vraag is of DNO een kans maakt. In het huidige bestel gaan al veel programma's over maatschappelijke vraagstukken. Etty vindt van niet: "Veel van die programma's staan op de nominatie om geschrapt te worden omdat ze te lage kijkcijfers trekken." Op de vraag hoe DNO die kijkcijfers wél kan garanderen met 'reportage- en discussieprogramma's over de recente overstroming in India, de gasboringen in de Waddenzee en zaken als zonne-energie, afvalrecycling en energiezuinig transport', zei Van den Heuvel dat " aids en mensenrechten niet meteen een bak vol ellende hoeft te zijn. Je kunt het ook leuk aanpakken. Drie mensen in een huis opsluiten bijvoorbeeld en ze een oplossing voor een probleem laten bedenken."

"We willen het hele publieke bestel uit het reservaat halen", zei Etty. "De huidige omroepen torsen veel te veel ballast mee uit het verleden." Eigenlijk, zo vindt Etty, moeten alle publieke omroepen achter de decoder. Hij vindt dat de kijker zijn omroepbijdrage van 200 gulden terug moet krijgen en zelf mag bepalen waarvoor hij betaalt. "Maar dat roep ik al jaren."

DNO denkt haar leden te verkrijgen door te gaan samenwerken met organisaties als Artsen zonder Grenzen, Greenpeace, Natuurmonumenten en Amnesty International. Maar het was er nog niet van gekomen deze organisaties over de plannen in te lichten. Het is beslist niet de bedoeling dat ze gaan meebetalen aan DNO. "DNO wil journalistiek onafhankelijk blijven", zo meldde Etty beslist. "We zijn alleen geïnteresseerd in hun leden", zo zei Van den Heuvel. Deze week reageerden Amnesty, NOVIB en Artsen zonder Grenzen nog sceptisch in de media. Zij vinden dat zij nu al genoeg aan bod komen op tv.

Twee andere belangrijke partners waren al wél binnen: de Postcodeloterij en de TROS. "Die omroep heeft overcapaciteit en dit kunnen ze goed gebruiken", zo zei Etty. Maar ook hier heerste de onduidelijkheid. "We weten het nog niet precies", zei Postcodeloterij- directeur Ronald van der Giessen over de mogelijke samenwerkingsvorm met DNO, "maar we vinden het nu al het beste ding sinds de uitvinding van het gesneden brood." Lex Winkler, voormalig directeur van Artsen zonder Grenzen, hoorde het allemaal rustig aan. "Het initiatief is goed, maar ik vind het verhaal nog heel dun."

NRC Webpagina's
14 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)