U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Oplage landelijke kranten gedaald

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 14 JAN. De totale oplage van de landelijke kranten is vorig jaar met 0,6 procent gedaald. In 1998 steeg de oplage van de landelijke kranten nog met 2,8 procent. Dat blijkt uit cijfers van de krantenorganisatie Cebuco die vandaag in De Journalist, het blad van de journalistenvakbond NVJ, zijn gepubliceerd.

De cijfers hebben betrekking op de periode van 1 juli 1998 tot en met 30 juni 1999. Aangezien de gratis ochtendkranten Metro en Spits! eind juni op de markt kwamen, is de invloed daarvan op de oplage van de andere kranten nog niet in de cijfers terug te vinden. Volgens De Journalist zou de Volkskrant er de meeste schade van ondervinden, in de vorm van een daling van de losse verkoop met enkele duizenden per dag.

De nu gepubliceerde totaalcijfers geven een enigszins vertekend beeld, omdat het Algemeen Dagblad in zijn eentje verantwoordelijk is voor die daling. Vooral de losse verkoop kelderde met ruim 18.000 exemplaren ten opzichte van een jaar geleden. De andere landelijke kranten zagen hun oplage alle iets toenemen, met name doordat ze meer abonnees wisten te werven.

De losse verkoop van de meeste landelijke kranten daalde. Trouw wist daarentegen tweeduizend exemplaren per dag meer te slijten in de kiosk. De vernieuwing van de krant, met onder meer het dagelijks katern De Verdieping blijkt aan te slaan bij lezers. Dat vertaalde zich nog niet in een substantiële groei van het aantal abonnees.

Het Financieele Dagblad blijft floreren: de oplage steeg met meer dan tien procent tot ruim 55.000.

Ook de totale oplage van de regionale kranten daalde, en wel met 1,3 procent. Deze daling is al jaren aan de gang. De grootste daling in aantallen zat bij de Haagsche Courant die per dag bijna 7.500 exemplaren minder kwijtraakte.

NRC Webpagina's
14 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)