U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Vakbond Franse wegvervoerders

Ministerie van Transport


Akkoord maakt eind aan blokkades

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 12 JAN. De Franse werkgevers in het wegtransport hebben een akkoord gesloten met de overheid. Daardoor is een einde gekomen aan de wegblokkades die afgelopen maandag waren begonnen. Het akkkoord kwam afgelopen nacht tot stand na urenlange onderhandelingen tussen de wegvervoerders en de Franse minister van Transport, Jean-Claude Cayssot. De wegvervoerders protesteerden tegen de voorgenomen verkorting van de werkweek naar 35 uur voor truckchauffeurs en de verhoging van de accijns op diessel. Cayssot heeft beloofd in het voorstel voor de arbeidstijdverkortingen veranderingen te zullen aanbrengen. Tevens is afgesproken dat de Franse overheid belasting op de brandstof gaat terugbetalen aan de transportondernemingen. Vandaag wordt gepraat met de chauffeurs over het bereikte akkoord.

Door de protestacties kwamen de afgelopen dagen duizenden buitenlandse vrachtauto's vast te zitten bij meer dan zeventig grensovergangen. Frankrijk stond onder internationale druk om een einde te maken aan de blokkades. De Europese Commissie had Parijs maandag gedreigd met een juridische procedure bij het Europees Gerechtshof wegens het hinderen van een vrij verkeer van personen en goederen.

In Spanje begon gisteravond uit wraak een wilde tegenactie van Spaanse vrachtwagenchauffeurs bij de grenspost Biratiou in Baskenland. Franse chauffeurs komend uit Frankrijk of Spanje werden gedwongen rechtsomkeert te maken. Die acties zijn inmiddels beëindigd.

De Nederlandse brancheorganisaties TLN en EVO schatten dat de acties de Nederlandse transportsector enkele miljoenen guldens hebben gekost. Nederlandse exporteurs hebben in 1996 massaal claims ingediend na vergelijkbare wegblokkades in Frankrijk. Van de 149 bedrijven die zich hadden aangemeld hebben er inmiddels 56 na een slepende procedure van de Franse regionale overheden (prefecturen) een schadevergoeding gekregen.


Zie ook:

Fransen zijn heethoofden (10 januari 2000)

NRC Webpagina's
12 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)