U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B U I T E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s

Een week vermoeidheid, spierpijn en hoge koorts


Het griepvirus dat in Europa actief is, is hetzelfde als dat van vorig jaar. De kans is klein dat het een enorme epidemie wordt.

Door onze redactie wetenschappen

ROTTERDAM, 11 JAN. "Het valt nog wel mee met de influenza in Europa," zegt virologiehoogleraar prof.dr. A.D.M.E. Osterhaus van het Nationaal Influenza Centrum aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. "De ophef die er nu wordt gemaakt is afkomstig uit Groot-Brittannië waar de tabloids het tekort aan bedden op de intensive-careafdelingen weer aan de kaak hebben gesteld. Door een toch vrij normale influenza- activiteit voor de tijd van het jaar liggen de IC-bedden daar kennelijk vol. De Britten hebben een probleem met hun National Health Services."

Het griepvirus dat op het ogenblik in vrijwel heel Europa actief is, is een variant van van een influenza-A-virus (type HN Sydney 1997) dat ook vorig winterseizoen al in Europa in vrijwel ongewijzigde vorm actief was. Een enorme epidemie ligt daarom niet voor de hand. Osterhaus vanmorgen: "Toen zaten we een tijdje met meldingen boven de 30 per 10.000 inwoners. De cijfers in de week rond de jaarwisseling lieten 20 ziekmeldingen bij de huisarts per 10.000 inwoners zien. Ik weet niet hoeveel het nog omhoog gaat. We zitten pas aan het begin van het griepseizoen. Vanavond publiceren we voor Nederland de nieuwe cijfers, daar wordt nu nog aan gewerkt."

Mensen die zich in het najaar met het griepvaccin hebben laten inenten zijn in principe goed beschermd tegen het nu circulerende virus. Het Sydney-1997-virus was onderdeel van de viruscocktail waar het vaccin van is bereid. Vaccinatie garandeert niet dat een gevaccineerde helemaal niet ziek wordt, maar de ziekte duurt korter en ernstige complicaties zijn vrijwel uitgesloten. Mensen van 65 jaar en ouder en chronische patiënten met bijvoorbeeld diabetes, hart- en luchtwegziekten die een verhoogd risico op influenzacomplicaties hebben, krijgen ieder najaar een oproep voor een griepprik. Veel bedrijven bieden de griepprik aan hun werknemers aan. De kans op ziekteverzuimreductie weegt op tegen de vaccinatiekosten.

Spierpijn, vermoeidheid, hoge koorts en de langere ziekteduur van één tot twee weken onderscheiden een echte influenza van verkoudheid of 'een griepje'. De rauwe keel, hoest en loopneus zijn de overeenkomsten met een gewone verkoudheid. De complicaties in de vorm van voor zieken en ouderen vaak levensbedreigende bacteriële longonsteking en hartproblemen zijn kenmerkend voor het influenzavirus. In een normaal jaar sterven 2.000 tot 3.000 mensen aan influenzacomplicaties. Om de mens verkouden te maken circuleren er rond honderd virussen. Er zijn echter maar vier virustypen die op grote schaal zware infectieziekten veroorzaken: influenza B en de twee influenza-A-typen HN (bekend van de Spaanse griep in 1918), HN (de Aziatische griep in 1957) en HN (de Hong Kong griep in 1968). Er is ook nog een influenza type C, maar dat veroorzaakt slechts een gewoon verkoudheidje.

Wie de vaccinatie heeft overgeslagen kan proberen de opkomende griep te bezweren met huismiddeltjes, waarvan het effect nooit is aangetoond. Anders is dat met het antiviral middel zanamivir dat farmaceut Glaxo Wellcome dit najaar op de Nederlandse markt introduceerde. Wie het middel kort na de besmetting inhaleert kan er op rekenen dat de ziekte 20 tot 25 procent korter duurt. Het probleem is alleen om op tijd te onderkennen dat de beginnende verkoudheid een echte influenza is. Een test op influenza ontbreekt nog.

NRC Webpagina's
11 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)