U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s

Gil na verhoor van vier uur weer vrij

Door onze correspondent STEVEN ADOLF
MADRID, 11 JAN. De voormalige voorzitter van de voetbalclub Atlético Madrid, Jesús Gil y Gil blijft vooralsnog op vrije voeten. Dat besloot gisteren een Spaanse onderzoeksrechter na een verhoor van vier uur. Gil wordt verdacht van grootscheepse fraude en oplichting rond Atlético. De verhoren van Atlético-bestuurders, onder wie Gils zoon Miguel Angel Gil worden vandaag voortgezet.

Volgens het dagblad El Mundo is het schandaal bij Atlético inmiddels ook uitgebreid tot de spelers en de bestuurders die naast hun officiële salaris een omvangrijk deel 'zwart' zouden zijn uitbetaald. Uit het onderzoek van justitie zou zijn gebleken dat alleen al in het jaar 1998 de inkomstenbelasting voor een bedrag van 470 miljoen peseta's (6,3 miljoen gulden) is opgelicht, aldus El Mundo. Sommige spelers zouden daarbij in werkelijkheid vijfmaal zo veel inkomsten hebben gehad als officieel aan de fiscus werd opgegeven. Van spelerszijde zijn de beschuldigingen inmiddels ontkend. "Laat ze maar met papieren aantonen wat we hebben verdiend", zei Atlético- aanvoerder Kiko.

Justitie zou inmiddels eveneens voor een totaal van bijna negen miljoen gulden aan uitbetalingen hebben geblokkeerd aan de Nederlandse sportbemiddelaar Van Doorn International Sports Management. Het betreft hier twee commissies in verband met de transacties van de Tsjechische speler Radek Bejbl en de Joegoslaaf Rade Bogdanovic. Volgens de justitiële bewindvoerders zou de transactieprijs van de spelersrechten in geen verhouding staan tot de werkelijke waarde van beide voetballers, meldt El Mundo. Van Doorn International kon vanochtend desgevraagd nog geen commentaar leveren. Gisteren protesteerden een kleine vierduizend aanhangers van Atlético Madrid bij het Madrileense stadion Vicente Calderón tegen het justitiële ingrijpen bij de club. De bezwaren richtten zich met name tegen de staatsinspecteur van financiën Rubí die sinds eind vorige maand op last van justitie de bewindvoerder bij de voetbalclub is. In mindere mate werd steun betuigd aan Jesús Gil.

Een groep minderheidsaandeelhouders van Atlético Madrid, dat voor 97 procent in handen is van Gil, heeft zich inmiddels verenigd in een organisatie die de "belangen van de club" moeten verdedigen. Een van de verdenkingen van justitie luidt dat Gil de voetbalclub via machinaties in handen heeft gekregen ten koste van de minderheidsaandeelhouders en zonder ook maar een cent voor de aandelen te betalen. Zelf verklaarde de ex-voorzitter evenwel dat Atlético voor zeker 50 miljoen gulden bij hem in het krijt staat. De omstreden zakenman, die tevens burgemeester van Marbella is, herhaalde andermaal dat hij het slachtoffer van een politiek complot is. Dit complot moet volgens hem voorkomen dat de politieke partij van Gil, de Grupo Independiente Liberal (GIL) verder aan kracht wint. Vorige week kondigde Gil aan dat hij bij de komende landelijke verkiezingen in maart zich beschikbaar zal stellen als lijsttrekker voor deze partij.

NRC Webpagina's
11 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)