U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Time Warner

Rasentertainers

Door een onzer redacteuren
Een begrafenisondernemer die onder de naam Kinney Services af en toe eens investeerde in sectoren als media en film, dat vormde het begin van de bewogen historie van Time Warner. Voor Kinney Services in 1969 voor het eerst in de entertainmentindustrie stapte door de filmstudio van Warner Brothers over te nemen, had het bedrijf al eens een schoonmaakbedrijf, een honkbalclub en het stripblad Mad Magazine gekocht.

In de jaren zeventig besloot Kinney zijn naam te veranderen in Warner Entertainment en de oude bezigheden voorgoed af te stoten. Voortaan werd er alleen nog geïnvesteerd in amusement. In de jaren zeventig kocht het concern onder meer kabelmaatschappijen en de fabrikant van videospelletjes Atari. De grootste klapper volgde eind jaren tachtig, toen Warner een felle biedingsstrijd met filmstudio Paramount om mediaconcern Time won. Time was vooral bekend als uitgever van bladen als Fortune en Time Magazine. Een paar jaar voor het ontstaan van Time Warner had Time het verlieslatende televisiebedrijf van mediamagnaat Ted Turner, Turner Broadcasting Systems, opgeslokt. Boegbeeld Ted Turner kreeg Time er gratis bij, maar in de praktijk maakte Gerald Levin, tevens de beoogde hoogste man van de nieuwe combinatie AOL Time Warner, de dienst uit bij Time. Hij is degene die het mediaconcern het afgelopen jaar uit het slop getrokken heeft. Levin is zelf afkomstig van Home Box Office, de kabelmaatschappij die sinds de jaren zeventig deel uitmaakt van Time en een belangrijke pijler van het mediaconcern vormt. Time Warner is daardoor nu de tweede kabelaar van de VS.

Ted Turner heeft andere dingen aan zijn hoofd dan het concern waarvan hij nog altijd grootaandeelhouder en commissaris is. Hij kwam wel nog even opdraven op de persconferentie om zijn enthousiasme te ventileren - tenslotte is sinds de koersexplosie van gisteren zijn belang fors in waarde gestegen - maar zelf haalt hij alleen nog maar het nieuws als hij Rupert Murdoch beledigt of als hij weer eens relatieproblemen heeft. Vorige week nog werd de 61-jarige Turner verlaten door zijn derde vrouw, de actrice Jane Fonda (62).

NRC Webpagina's
11 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)