U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

America Online

Whizzkids

Door een onzer redacteuren
Topman Steve Case (42) van America Online is opgegroeid op Hawaii en begon zijn carrière als marketeer bij traditionele consumentenbedrijven als Procter & Gamble en Pizza Hut, waar hij de manager 'nieuwe pizza-ontwikkeling' was. Hij kwam in 1992, het jaar van de beursgang, in de raad van bestuur bij internetaanbieder America Online (AOL).

Het bedrijf bestaat pas elf jaar. Het is in 1989 opgericht door Quantum, dat toen zelf vier jaar bestond, als een 'online'- service voor gebruikers van Apple-computers. Twee jaar later kwamen daar ook IBM- pc's bij. Quantum had al dergelijke diensten voor Atari- en Commodore- gebruikers. De nieuwe diensten waren zo succesvol dat Quantum in 1991 zijn naam veranderde in America Online.

'Whizzkid' Case is sinds 1993 de hoogste baas van het bedrijf dat wel het eerste 'blue chip' Internetbedrijf wordt genoemd, een kwalificatie die bestemd is voor de grote, traditionele beursfavorieten. AOL groeide ook uit tot zo'n beurslieveling. Hoe hoger de verliezen, hoe liever de beleggers het hadden. AOL bouwde zichzelf uit tot 's werelds grootste Internetaanbieder met ruim 22 miljoen abonnees. Het afgelopen jaar maakte AOL voor het eerst winst.

De enorme omvang die het bedrijf inmiddels op de beurs heeft, maakte grote overnames mogelijk. Zo werd concurrent CompuServe ingelijfd, goed voor 2 miljoen extra Internetabonnees. Vorig jaar kocht AOL Netscape, maker van de gelijknamige Internetbrowser, na Microsofts Internet Explorer het meest gebruikte programma om op Internet te surfen. Ook houdt AOL er een strategische samenwerking op na met automatiseerder Sun Microsystems (onder meer makers van de programmeertaal Java), dat op de zakelijke markt de producten van AOL verkoopt, ondersteunt en onderhoudt.

De combinatie AOL-Netscape-Sun geldt als de enige speler ter wereld die erin slaagt enigszins tegengewicht te bieden aan Microsoft. Door Time Warner in te lijven heeft AOL niet alleen de distributiekanalen van informatie en informatiediensten in handen, maar voor een deel ook de inhoud daarvan.

NRC Webpagina's
11 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)