U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Vodafone: groeimarkt

Grootschalig Internet voor zaktelefoons

Door onzer redacteuren
ROTTERDAM, 11 JAN. Het Britse telecomconcern Vodafone AirTouch, in Nederland eigenaar van Libertel, wil vanaf juli dit jaar een ruim pakket wereldwijde Internetdiensten voor mobiele telefonie aanbieden.

Vodafone maakte vanochtend bekend dat het daarvoor een alliantie heeft gesloten met een aantal leidende technologiebedrijven als computerproducenten Sun, IBM en Psion en telecombedrijven Nokia en Ericsson.

De nieuwe 'portal' (toegangspoort op Internet) moet een verzamelplaats worden waar mobiele bellers multimedia-informatie en -diensten kunnen halen als geluid, tekst, video en grafisch materiaal. Die diensten zullen altijd en overal beschikbaar zijn, zei Vodafone-topman Chris Gent gisteren.Vodafone is sinds de fusie met het Amerikaanse Airtouch de grootste aanbieder van mobiele telefonie ter wereld en in Nederland eigenaar van Libertel, de nummer twee na KPN Telecom. Het bedrijf kondigde de nieuwe dienst - "de grootste groeimarkt voor de komende tien jaar" - aan als onderdeel van de overnamestrijd om het Duitse Mannesmann. Vodafone heeft een vijandig bod gelanceerd van 130 miljoen euro (286 miljard gulden) op het Duitse conglomeraat en hoopt de aandeelhouders van Mannesmann over te halen hun stukken om te ruilen voor aandelen Vodafone. De nieuwe diensten, van een boodschappenservice tot Internetwinkelen, moeten beschikbaar komen voor zowel draagbare telefoons als voor handpalmcomputers. "Wij verwachten een grote groei van zowel onze omzet als ons klantenbestand door deze nieuwe data- en Internetdiensten", zei Gent gisteren. "Deze diensten komen beschikbaar in 25 landen, voor 48 miljoen klanten en voor 510 miljoen potentiële klanten." Tot de andere partners in de nieuwe alliantie horen dienstenaanbieders als Charles Schwab, een effectenhandelaar, en Travelocity, een reisbureau.

Mobiele telefonie en Internet verdragen elkaar nog niet heel goed. Nokia heeft al enige tijd een mobiele telefoon waarmee van Internet gebruik kan worden gemaakt, maar de bediening is nog ingewikkeld en de verbindingen zijn nog traag. Philips liet juist gisteren nog weten een halfjaar te willen wachten met dergelijke toestellen 'totdat de kinderziekten er uit zijn'. Ericsson komt binnenkort met een Internet- telefoon.

NRC Webpagina's
11 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)