U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
NIVRA

Securities and Exchange Commission

PricewaterhouseCoopers

KPMG

Ernst & Young


Na aantijgingen in VS

Nivra stelt: accountants hier integer

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 8 JAN. Het Nederlands Instituut van Registeraccountants (Nivra) hanteert strikte regels om belangenverstrengeling onder accountants tegen te gaan. Dat zegt Nivra- directeur A. Mik in reactie op het bericht dat de Amerikaanse toezichthouder SEC alle accountants op dit punt gaat controleren.

Donderdag kwam na onderzoek aan het licht dat talrijke partners van PricewaterhouseCoopers in de Amerikaanse staat Florida aandelen bezitten van bedrijven die zij ook controleren. De toezichthoudende Securities and Exchange Commission (SEC) liet toen weten dat zulke belangenverstrengeling niet beperkt blijft tot de VS.

Maar volgens het Nivra is in Nederland de onafhankelijkheid "een belangrijk issue in het functioneren van de accountant". Het Nivra onderwerpt alle accountants in Nederland periodiek aan een collegiale toetsing waarbij mede gekeken wordt naar binnen bepaalde kantoren geldende regels ten aanzien van onafhankelijkheid. "De toetsing kan onmogelijk waterdicht zijn, maar ik geloof in het stelsel dat wij hebben", aldus de Mik. Het Nivra volgt de gebeurtenissen in Amerika op de voet, maar volgens de algemeen directeur is het niet opportuun om de Nederlandse regels aan te passen.

Accountantskantoor KPMG laat desgevraagd weten dat het alle partners van het bedrijf verbiedt aandelen te bezitten van ondernemingen die KPMG in het cliëntenbestand heeft. Voor overige werknemers geldt een iets soepeler regeling. Hen wordt 'slechts' belet te handelen in fondsen die zij in hun pakket hebben. Voorzitter van de Raad van Bestuur van KPMG B. van der Veer: "We hebben een lijst van 'verboden fondsen' die elke dag wordt bijgewerkt. Daardoor blijven alle partners en werknemers op de hoogte van fondsen waarin zij niet mogen beleggen. Tevens tekenen onze mensen ieder jaar een verklaring waarin zij bevestigen geen aandelen te bezitten van cliënten."

KPMG tracht met de grootste zorgvuldigheid om te gaan met cliëntenbestanden. "Voor werknemers die opklimmen binnen onze onderneming, worden die regels telkens strakker. Op overtreding daarvan staan sancties", zegt Van der Veer.

Een zegsman van Ernst & Young meldt dat alle partners van het bedrijf elk jaar een 'verklaring van onafhankelijkheid' dienen te ondertekenen. Daarin worden reeksen verboden, zoals een verbod op het bezit van aandelen van klanten, opgesomd die financiële belangenverstrengeling moeten uitsluiten. Dat geldt behalve voor partners ook voor controlerende teams.

Donderdag was bekend geworden dat de boekencontroleurs van PcW massaal de regels schonden, zo bleek uit een rapport van de SEC. Zelfs topmanagers van de accountantfirma omzeilden de regels. Het onderzoek begon bij een kantoor in Florida. Na een jaar concludeerde de SEC dat van de 36.000 werknemers er 2000 fout zaten en goed waren voor 8000 overtredingen. Omdat de beurswaakhond zo geschrokken is van de affaire moeten ook andere Amerikaanse accountants zoals KPMG, Ernst & Young en Arthur Andersen hun boeken openen. Volgens de SEC, die overigens niet de buitenlandse vestigingen van de accountants onderzoekt, waren de gevonden feiten niet alleen te wijten aan een gebrek aan controle, maar ook aan "het systematisch ontduiken door professionals van zelfs de eigen, interne regels." De top van PwC noemde het onderzoek "beschamend voor onze firma en al onze partners. Net zo belangrijk is dat het vragen en bezorgdheid oproept bij onze klanten en werknemers."


Zie ook:

Amerikaanse accountants onder vuur (7 januari 2000)

NRC Webpagina's
8 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)