U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Mislukkeling in sf-land

DIRK LIMBURG
Fox hapte meteen toe toen Matt Groening een nieuw tekenfilmserie aankondigde. Mede dankzij zijn gele 'underachiever' Bart Simpson wist de zender sinds 1989 de Amerikaanse televisietop te bereiken. The Simpsons, een getekende sitcom voor volwassen, is in 70 landen op de tv en zou aan merchandising en rechten al een miljard dollar hebben opgebracht.

Eind september debuteerde de Groenings sf-cartoon Futurama en sinds vorige week is de serie al bij het Nederlandse filiaal te zien. De tekenstijl is soepel en helder. De kenmerkende uitstekende bovenlippen, de gestileerde kapsels en de bolle ogen met zwarte stippen zijn gebleven, maar de mensen zijn gewoon rose en niet langer geel. Volgens Groening om te benadrukken dat dit geen cartoon is, maar echt.

Het verhaal begint als de slome pizzakoerier Fly op oudejaarsavond 1999 in New York een maaltijd bezorgt bij Applied Cryogenics, waar ze mensen invriezen. "Geen stroomstoringen sinds 1997", staat op de deur, waarbij de 7 slordig over een vroeger cijfer is heengeplakt. Door een onhandige manoeuvre wordt Fly voor duizend jaar ingevroren.

Na zijn ontdooien in het derde millennium roept hij uit: "Ik ben de gelukkigste man in de hele toekomst. Ik heb een tweede kans gekregen en deze keer zal ik geen complete mislukkeIing zijn." De vreugde wordt getemperd door lotsbestemmingsambtenaar Leela, een eenogige buitenaardse jonge vrouw met een paarse paardenstaart, die hem test voor de nieuwe tijd. Een genetische check onthult een verre neef. Leela (met de stem van Katey Sagal, Peggy Bundy uit Married... with Children) stelt vast wat voor altijd zijn vak zal zijn: koerier. "O nee, niet weer", verzucht Fry en neemt de benen.

De telefooncel waar hij zijn neef wil bellen blijkt een publieke zelfmoordplek: voor een kwartje 'stop 'n drop' met keuze uit snel & pijnloos en traag & wreed. Daar ontmoet hij de norse, werkloze robot Bender - het karakter lijkt op vader Homer Simpson - die voortaan zijn kameraad zal zijn ("als de mensen maar niet denken dat we roboseksueel zijn").

Achtervolgd door Leela vluchten ze een museum binnen, waar beroemdheden als hoofden op sterk water voortleven. Fly krijgt het aan de stok met een valsbijtende Nixon. Politieagenten roepen "Geef je over, we hebben jullie gedeeltelijk omsingeld." Om kort te gaan, Leela sluit zich bij Fly en Bender aan. Ze vinden neef Hubert die hen werk geeft op zijn vrachtraket ("Fijn, ben ik toch koerier!").

Futurama zit vol grapjes en lijkt gemaakt voor de videorecorder. Bijvoorbeeld om het buitenaardse alfabet te ontcijferen dat overal opduikt. Volgens de fans op Internet (zie www.futuramaoutlet.com) zijn tussen de beelden ook verborgen boodschappen te ontdekken.

Verder moet u zelf maar kijken naar het vervolg van deze vrolijke zwartgalligheid over de toekomst.

Futurama, zondag, Fox, 20.30-21.00u.

NRC Webpagina's
8 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)