U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Zoenzucht

EDO DIJKSTERHUIS
Het enige geluid in de eerste minuten van Zoenzucht bestaat uit het geklos van schoenen, het geblèr van een transistorradio en het gekletter van een schuimspaan die in een metalen vergiet wordt gesmeten. De eerste flard tekst, 'gefeliciteerd met je verjaardag', wordt gevolgd door weer een woordloos geluid. Het is de botte klap die Jonas' lichaam maakt als hij bewusteloos neerstort na een zoen van Engel.

De rest van de film Zoenzucht is al even kaal als de openingsscènes. Zonder veel uitleg of dialoog maar met een cast van gerenommeerde namen als Olga Zuiderhoek en Jack Wouterse, vertelt regisseur Bie Boeykens het verhaal van Engel. Zij is een negentienjarige maagd die lijdt aan 'zoenzucht', een mysterieuze ziekte die ervoor zorgt dat iedereen die door haar gezoend wordt buiten westen raakt. Jonas, de zoon van de cafetariahoudster bij wie zij een kamer huurt, is het eerste slachtoffer. Daarna volgen nog bosjes andere mannen. In een poging de herkomst van haar kwaal te achterhalen, raadpleegt de femme fatale de plaatselijke huisarts die vervolgens een bijkans obsessieve interesse voor haar 'afwijking' ontwikkelt.

De ziekte van Engel kan worden opgevat als symbool voor een algemene hunkering naar menselijk contact, hoe desastreus de gevolgen ook mogen zijn. Ook de andere personages uit de buurt koesteren sluimerende verlangens. Zo ziet de hoogzwangere Agnes van de buurtsupermarkt wel iets in de huisarts, is haar dochter heimelijk verliefd op Jonas, interesseert snackbaruitbaatster Josefina zich voor Agnes' echtgenoot Leo en loopt Leo achter vrijwel alle vrouwen in de buurt aan. Een aanhoudende hitte versterkt de broeierigheid nog eens extra.

Het hele decor ademt een plakkerigheid die treffend is vastgelegd door cameraman Joost van Gelder. De manier waarop vliegen, zweetdruppels en ontblote lijven door de camera gevangen worden is zo intiem, dat het op het randje van obsceen zit. En toch blijft deze zedenschets afstandelijk. De geringe diepgang van de karakters en het dunne plot zijn daar debet aan. Wat overblijft na de aftiteling is een gevoel van onbestemdheid.

Zoenzucht (Bie Boeykens, Nederland, 1999), zondag, Ned.3, 20.40-21.35u.

NRC Webpagina's
8 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)