U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Inventieve quizklassieker

DANA LINSSEN
"Lieve dames, beste heren." Bob Bouma's filmquiz Voor een briefkaart op de eerste rang werd alleen al door z'n begroeting zo legendarisch dat er sinds hij begin jaren tachtig van het scherm verdween werd gesproken over z'n terugkeer. De anekdotes zijn legio. Over kandidaten die zo vaak wonnen en de volgende week terugkwamen dat de kijkers begonnen te mopperen. Reden om de reglementen bij te stellen. De winnaar mocht het nog in slechts twee achtereenvolgende afleveringen tegen een nieuwe uitdager opnemen. En er waren illustere winnaars, waaronder de huidige filmrecensent Hans Beerekamp, die nu met de redacteur-van-toen Fred van Doorn de vragen voor het programma bedenkt.

In de vanavond voor een vijftiendelige reeks teruggekeerde quiz is de formule nagenoeg gelijk gebleven. Een staalkaart van feitenvragen over het actuele filmaanbod, aangevuld met een historisch blokje over een aantal goed gemonteerde fragmenten uit sciencefiction-klassiekers. Donderdag is de traditionele filmpremièreavond en de eerste quiz opent dan ook heel inventief met een fragment uit de nieuwste film van Miriam Kruishoop, Unter den Palmen. Niks geen koudwatervrees voor Nederlands - de film is bovendien grotendeels Duits gesproken - of onbekend, maar een goed gekozen fragment dat zo uit een lekkere doorsneethriller afkomstig had kunnen zijn. Het zuigt je aandacht het programma in en geeft de makers de gelegenheid om direct een paar vragen over de Europese artcinema af te vuren. Het is wel sjiek bovendien om er niet meteen met Arnold Schwarzenegger in te knallen. Wat dat betreft doet het fragment-zonder-vragen uit Disney's Fantasia 2000, dat vertoond wordt nog voordat de deelnemers zijn voorgesteld, gekunsteld aan.

Quizzen worden natuurlijk niet alleen gemaakt voor kijkers die thuis op de rand van hun leunstoel zitten te beuken, onderwijl het geluid van een elektrische bel imiterend, quizmaster en jury ineen. Daarom is het toe te juichen dat het hernieuwde Voor een briefkaart niet meegaat in de race om de populairste films, waarvoor de distributeurs voorgekookte fragmenten leveren, die het goed doen in The making of... en andere tot programmalengte opgerekte reclameboodschappen. De gebruikte fragmenten uit Unter den Palmen en O primeiro dia (de maker werd vorig jaar voor een Oscar genomineerd; ja het moet nog een beetje cryptisch blijven) lenen zich beter als aanknopingspunt voor vragen dan een obligate reeks explosies uit End of Days.

Kenners van klassiekers worden evenzeer op hun wenken bediend als liefhebbers van de Oostenrijkse eik, kunstzinnige cinema en familiefilms. In de huiskamer zullen er dus veel winnaars door mogen naar de volgende ronde.

Voor een briefkaart op de eerste rang, Ned.1, 22.10-22.42u.

NRC Webpagina's
6 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)