U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

B E E L D :
Dennennaaldentijd

Maarten Huygen
Bij Nova kwam hij eindelijk aan bod, de glunderende korpschef van Flevoland met zijn gesoigneerde baardje. Hij had een plannetje om nieuwe probleemgezinnen in zijn ressort aan te pakken. Zijn korps moest de hulpverleningsdossiers kunnen zien. Voorheen had hij tevergeefs geprobeerd om boven het gekrakeel uit te stijgen en nu was het hem gelukt om iets te zeggen dat nationale aandacht trok. Hij had met zijn dennennaaldje zomaar een echte discussie losgepeuterd. Je zag hem dankbaar glimlachen naar Rob Trip. Zijn uniformknopen flonkerden in het cameralicht. Even speelde hij de nationale bullebas. Net Jelle Kuiper. Of was hij Koot of Bie?

Maar helaas. De kamerleden zijn met reces, dus er waren geen opgewonden reacties te halen. Kamerleden zijn van die handige pingpongmachines, je slaat er een balletje in en het wordt altijd keurig teruggespeeld. Zonder hun aanwezigheid staat het hype-volume lager.

Goed, CDA-Kamerlid Van de Camp wil nog altijd op de buis om het zomaar fouilleren van voorbijgangers te verdedigen, ook zo'n populaire recht- en-orde-kwestie. En Jelle Kuiper zelf ontbiedt het Journaal om het kijkersvolk minzaam te onderhouden over loonsverhoging voor zijn mensen. Maar verder is het stilletjes, dennennaaldentijd, het winterse equivalent van de komkommertijd. Als de kerstresten zijn opgezogen en de massa's zijn vertrokken naar de jaarlijkse files en kettingbotsingen in Zuid-Duitsland.

Het is nu een week en ik mis ze al. Ik bedoel Barend en Van Dorp die een maandenlange stilte zijn ingegaan. De conversatie is niet altijd briljant maar houdt zich nauwkeurig bij de waan bij de dag die ik nu eenmaal graag volg. Veel onderwerpen door elkaar en dat wil ik ook graag, zeker tegen twaalven. Ze slaagden er ook altijd in om opmerkelijke beelden van de dag te vertonen, als die er waren.

Zo verloor ik contact met Laat de Leeuw. Ik schakelde er wel eens op over. Paul de Leeuw was dan grappig en ad rem, maar zijn vragen gingen zelden over de gast of over diens speciale onderwerp. Natuurlijk, de Jeltsin- en Ruud-imitaties waren leuk. Een vrouw demonsteerde een tuitje, waarmee ze als man kan plassen. Een wereldprimeur: dat is voor het eerst dat iemand op televisie een fles volwatert. Toch leek het of de interessante mensen waren overgestapt op Barend en Van Dorp, omdat ze daar echt geïnterviewd worden. De Leeuw is opgehouden. Voor Nederland 3 mocht hij geen dagelijkse nachtshow maken.

Dan is Barend en Witteman het betrouwbaarst. Bij de commerciële zender hebben ze teveel ATV-dagen. Of zijn er alternatieven die meer winst opleveren? B&W heeft haar eigen hoogtepunten. Dat was bijvoorbeeld vorig jaar het gesprek met Turkse jongeren over de bloedwraak. Normaal zouden daar deskundigen hebben gezeten die er niets mee te maken hadden.

Later op de avond komt Den Haag Vandaag met de dagelijkse politieke komedie. Als ik dat allemaal zo'n paar avonden gevolgd heb, voel ik me het drinkende, halve paard van Baron von Münchhausen. Wat er aan de ene kant in gaat, komt er aan de achterkant even hard weer uit. Alleen al het reces van de Tweede Kamer maakt televisie origineler. Actualiteitenrubrieken moeten zelf op zoek naar onderwerpen en kunnen niet meer wachten op de nieuwste wijsheid van Jorritsma.

Netwerk knapt er van op. Het had eergisteren een documentaire over een opvoedingskamp voor gestrafte jongeren. En gisteren een film over de strijd van de Russische gouverneur Lebed tegen de lokale maffia. Een prachtig inkijkje in de Russische samenleving. Lebed is een echte buikspreker. Alleen de onderkaak gaat licht op en neer als hij zegt: "Ik duld niemand boven mij." Ik zag niet in de aftiteling staan wie de makers waren maar die kwamen duidelijk niet uit Nederland want het programma was interessanter dan de dagelijkse portie tetter. Nu ik dat bedenk, mis ik Barend en Van Dorp al veel minder.

NRC Webpagina's
6 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)