U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrealties

Ministerie van Justitie


Rechter wijst optreden politie Millinxbuurt af

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 4 JAN. De politieactie in de Millinxbuurt op 26 november vorig jaar was onrechtmatig. Dat heeft de president van de Rotterdamse rechtbank vanmiddag bepaald.

In zijn vonnis wees rechter F. van Doorn er op "dat het enkele feit dat in de buurt delicten zijn gepleegd niet betekent dat iedere passant een verdachte is". Volgens de rechter is de Millinxbuurt een woonwijk en daarom is fouilleren op deze wijze onrechtmatig.

Bij de grootscheepse actie werd de achterstandsbuurt in het zuiden van Rotterdam hermetisch afgesloten. Iedereen die tussen acht uur en half elf 's avonds de wijk in wilde, werd gefouilleerd op het bezit van wapens. De politie verrichtte 31 arrestaties en nam vijf vuurwapens en twaalf slag- en steekwapens in beslag.

De president van de Rotterdamse rechtbank veroordeelde vanmiddag verdachte C.M. tot drie maanden celstraf met aftrek van voorarrest wegens verboden wapenbezit. M. had overigens de politie toestemming tot fouilleren gegeven. Een tweede verdachte J.M. werd vrijgesproken van verboden wapenbezit.

De actie was een proef van de ministers Peper (Binnenlandse Zaken) en Korthals (Justitie). Doel was het toenemende vuurwapengeweld een halt toe te roepen. Op de politieactie kwamen felle reacties, onder meer van de Coornhertliga. Voorzitter O. Hammerstein van de liga sprak destijds van "een razzia". De Rotterdamse korpschef B. Lutken verwierp in een vraaggesprek met deze krant die kritiek en legde de nadruk op het belang van het terugdringen van illegaal wapenbezit.

De Rotterdamse rechter-commissaris P. Pulles noemde op 1 december het zogenoemde preventief fouilleren eveneens "onrechtmatig". Een van de mannen die bij de actie werden opgepakt voor illegaal wapenbezit, werd toen op last van de rechter-commissaris vrijgelaten. Er bestond volgens Pulles geen redelijk vermoeden, zoals de wet omschrijft, dat de betreffende verdachte een misdrijf had begaan.

Inmiddels is ook in Eindhoven eind vorig jaar een soortgelijke actie gehouden.


Zie ook:

Huisregels (16 december 1999)

Nieuwe kleur voor Millinxbuurt (20 oktober 1999)

NRC Webpagina's
4 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)